Dagens Nyheter

15 mars 2016

Nyhetsflödet tisdag den 15 mars

Låt oss sluta skaffa barn
- Joakim Bergman i Dagens Nyheter Åsikt - "Ett barn är en gåva och inget man kan få på beställning. Så låt oss sluta “skaffa barn” och istället börja “önska barn”.
   “Jag ska skaffa barn” sa min kollega. “Ja, alltså inte nu i år men när jag kommit lite längre i karriären och ordnat med en egen bostad… då ska jag skaffa barn…absolut.”
   “Skaffa” barn, tänkte jag. Begriper hen överhuvudtaget hur barn blir till, hur svårt det kan vara att bli gravid och att det inte kommer att bli enklare när hen “kommit lite längre i karriären och ordnat med en egen bostad”?
   Men det var nog inte frånvaro från biologilektionerna som gjorde att min kollega uttryckte sig så, för i Sverige “skaffar” vi verkligen barn. Vi “skaffar” oss en utbildning, ett jobb, en bostad, en mobil, kanske ett husdjur, skidor, kläder, skor, handväskor och… barn…
   Ett litet ord som “skaffa” kan verka oproblematiskt att använda. Men ord är mäktiga. Att vi hellre “skaffar barn” än “får barn” i Sverige i dag är kanske ändå rätt logiskt. En gåva förväntas ju vara från någon – och av vem skulle en genomsekulariserad svensk anse sig få sitt barn om hen inte skaffat det själv?"

Stort intresse att nå muslimer med Jesus
- Dagen - "Förra lördagen var det pingstkyrkan i Jönköping. I dag är det Korskyrkan i Borås som gäller för endagskonferensen Heart for muslims. Och intresset är mycket stort.
   För en vecka sedan åkte 250 kristna till Jönköping. I dag lördag är 160 personer samlade i Korskyrkan i Borås. Många vill vara med på Heart for muslims.
   – Fyra hundra personer totalt är många fler än vad vi vågade hoppas på när vi planerade dessa två dagar, säger Markus Sand, pastor i Evangeliska frikyrkan och samordnare av konferensen.
   Han berättar att många anmälde sig sent vilket fick till följd att konferensmaten i Borås inte räckte till alla utan att några deltagare var tvungna att äta på stan.
   – Att intresset är så stort är jätteroligt och beror nog på flyktingströmmen. Många församlingar runt om i landet har öppnat språkkaféer eller andra verksamheter för att hjälpa flyktingar."

Noll koll på barnen
- Per Danielsson Hemmets Vän - "Har den svenska föräldern noll koll på sina barns livsföring? Det hävdar forskaren och läkaren Jonas Berge i en Expressenartikel om högstadieungdomar och deras alkoholvanor. 1 426 elever, 14–16 år gamla på 21 svenska högstadieskolor deltog i enkäter tillsammans med sina föräldrar. Bland ungdomar,13–14 år gamla, visste endast 5,6 procent av föräldrarna att deras tonåringar varit berusade.
   Antingen lever föräldrar och tonåringar med vattentäta skott mellan sig? Eller är föräldrarna så upptagna av sin egen karriär att tid inte finns för vad som sker i tonåringens liv? En egen alltför liberal alkohollivsstil kan också bidra till dåliga förebilder. Som lärare på en högstadieskola på 1990-talet förvånades jag över vissa föräldrars förväntningar att skolan skulle uppfostra deras barn.
   Idag skördar vi frukten i mycket trasighet efter en alltför kravlös barnuppfostran. Många av dagens unga vuxna bär på vilsenhet för att friheten var för stor och gränserna otydliga under uppväxtåren. Nu fylls våra psykolog- och psykiatrimottagningar av en växande grupp unga med självskadebeteende och självmordstankar för att de tappat fotfästet i livet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar