Dagens Nyheter

14 mars 2016

Nyhetsflödet måndag den 14 mars

Veckans viktigaste nyheter från OMRI



Fem år av krig i Syrien
● UTRIKES I veckan har kriget i Syrien pågått i fem år. Sedan två veckor råder ett bräckligt vapenstillestånd och fredssamtalen i Schweiz ska återupptas på måndagen.
President Bashar al-Assads framtid är ett stort frågetecken och regimen håller dörren stängd till alla som ”vill diskutera presidentskapet”.
Läs mer om Syrienkriget

Löfven: ”Någon förbannad ordning får det vara”
● POLITIK Statsminister Stefan Löfven (S) höll tal om den svenska modellen under partiets kommunkonferens i Örebro på lördagen. Han berörde även flyktingmottagandet och EU:s roll att säkra sin yttre gräns och bekämpa människosmuggling.
– Det är dags för EU att gå från kaos till kontroll. Någon förbannad ordning får det också vara i en samarbetsunion, sa han.
Läs mer om S kommunkonferens

Sifo: M största partiet bland kvinnor
● POLITIK Moderaterna som traditionellt haft svårt att locka kvinnliga väljare är nu största partiet bland kvinnorna, visar månadens Sifomätning som publiceras av SvD och GP.
– Någonting inom partiet gör att M just nu attraherar kvinnliga väljare. Exakt vad är svårt att säga, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.
M är även största parti totalt med 26,9 procent, tätt följt av Socialdemokraterna på 26,2 procent.
Läs mer om marsopinionen

Oroligt Trumpmöte ställdes in
● UTRIKES Spänningarna växer mellan republikanen Donald Trumps anhängare och hans motståndare. Vid ett valmöte i en arena i Chicago utbröt bråk och mötet fick ställas in.
– När du har en kampanj som eggar till våld, så skapar du en miljö som triggar den här sortens obehagliga meningsutbyten, sa rivalen Ted Cruz.
Trump befäste sin ledning i de republikanska primärvalen genom att vinna Michigan och Mississippi på onsdagen. Samtidigt tog demokraten Bernie Sanders en skrällseger över Hillary Clinton i Michigan.
Läs mer om presidentvalet i USA

22 000 IS-medlemmar avslöjade i läckt register
● UTRIKES Tiotusentals dokument som uppges innehålla 22 000 namn, adresser och telefonnummer till IS-medlemmar läckte i veckan ut. Sky News ska ha fått registret av en ”desillusionerad avhoppare” från terrorgruppen. Dokumenten beskrivs som ansökningshandlingar som rekryterna själva lämnat in till IS. ”En fantastisk guldgruva” för underrättelsetjänster, konstaterade tidigare MI6-chefen Richard Barett.
Läs mer om kampen mot IS

ECB sänkte räntan till rekordlåga noll procent
● EKONOMI Europeiska centralbanken, ECB, sänkte på torsdagen styrräntan med 0,05 procentenheter till rekordlåga 0 procent. Analytiker menar att ECB-chefen Mario Draghi nu närmar sig en punkt där han står utan möjligheter till nya åtgärder.
”Utan finanspolitiska åtgärder från de länder som har råd att öka de offentliga utgifterna och sänka skatterna kommer Draghi i praktiken att avfyra lösa skott”, skriver Bloombergs Mark Gilbert i en analys.
Läs mer om ECB:s räntebesked

Cristina Stenbeck avgår som Kinnevik-ordförande
● EKONOMI Efter nästan tio år på posten avgår Cristina Stenbeck som ordförande i Kinnevik. Det meddelade hon på fredagen. Hon kliver i stället in som valberedningens ordförande och stannar som styrelseledamot.
Stenbeck säger att det hon vill ha är en friare roll och mer tid att hitta nya affärer.
Läs mer om Cristina Stenbecks avhopp

Göran Perssons tiggeriutspel väckte reaktioner
● INRIKES Förre statsministern Göran Persson (S) vill se ett förbud mot tiggeri.
– Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga av andra, sa han i en SvD-intervju på fredagen.
– Jag tycker att han ska fortsätta att dansa med korna, sa en uppretad Soraya Post (Fi) till Expressen.
Statsminister Stefan Löfven tog varken ställning för eller emot Perssons tiggeriförslag.
Läs mer om tiggeridebatten

Ingen kunde klå favoriten Frans
● NÖJE Frans, Frans och åter Frans. Så lät det inför lördagens Melodifestivalfinal. Och 17-åringen från Ystad höll för trycket och charmade såväl jury som tittare, när han vann med låten ”If I were sorry”.
– Det är så stort, så stort, jag är i chocktillstånd men samtidigt överlycklig, sa den strålande vinnaren.
Nu får Frans representera Sverige i Eurovision i Stockholm i maj.
Läs mer om Melodifestivalen 2016

Sverige klart för OS i Rio
● SPORT Efter knappa 1–0-segrar mot Norge och Schweiz behövde de svenska fotbollsdamerna bara ett poäng mot Nederländerna i kvalspelet för att säkra biljetten till OS i Rio i sommar. Men onsdagens match började med en kalldusch redan i i femte minuten när Nederländerna tog ledningen. Svenskorna kom dock igen och Olivia Schough kunde fastställa slutresultatet till 1–1 och därmed skicka landslaget till OS.
Läs mer om OS i Rio 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar