Dagens Nyheter

11 juni 2016

Nyhetsflödet lördag den 11 juni

Är Herren min herde eller Gud min guide?
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Vi som varit med ett tag vet ju att gudsbeskrivningar såsom Fader, Mästare, Herre och Herde håller att slita på ett helt liv. Vi vet också att när vi möts tillsammans i gudstjänst handlar det inte om vad var och en känner eller tycker för dagen. I gudstjänsten är det inte jag och min eventuella lättkränkthet som står i fokus. Syfte och centrum med gudstjänsten är Gud. Det är en plats där jag tillsammans med andra får hjälp att lyfta blicken bort från mig själv och till alltings Herre – Guds son Jesus Kristus.
   Vi måste orka med att fördjupa vår förståelse för gudstjänstens och trons ord. Det är en del av helgelsen och det kristna livet. Låt inte samtidens upphöjelse av individen få äta sig in i gudstjänsten."

Teologisk kritik mot kyrkohandboksförslag
- Världen idag - "Hur Gud benämns och risken för att kyrkans teologi splittras. Det är två återkommande punkter när man tittar närmare på vilken kritik som riktas mot förslaget till ny kyrkohandbok i Svenska kyrkan....
Prästen Helena Edlund är en av dem som framfört kritik mot teologin i kyrkohandboksförslaget....
   ...I övrigt tar hon till exempel upp det hon menar är språkliga förskjutningar som finns. Hon nämner att viktiga begrepp som "synd" nu ser sig ersatt av nyspråkets "brustenhet". Bröd och vin benämns som Kristi kropp och blod före instiftelseorden och Gud kallas "vår Moder", vilket Edlund menar är i strid med kristen teologi.
– Vill man se konsekvenserna som ett användande av kyrkohandboksförslagets teologi får i praktiken, är ett kollektcirkulär nyligen ett lysande exempel.
   Hon syftar på ett utskick inför en rikskollekt till Svenska kyrkans internationella arbete, den avslutande bönen formulerades:
   "Gud, Heliga Treenighet, Fader och Moder, Son – Syster och Broder, och Ande – livgiverska och inspiratör, led oss till dina djup av rikedom, vishet och kunskap"…

Ny bekreftelse
- Fra Jostein Nielsens blogg At et liv med Den hellige ånd er både spennende og alvorlig har kapittel 5 vært et tydelig eksempel på. På forunderlig vis blir disiplene stadig bekreftet i sin tjeneste. Igjen opplevde de forfølgelse. Denne gang hentet øverstepresten støtte fra Saddukeerne som sikkert var ivrige etter å stoppe enhver forkynnelse om oppstandelse og evig liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar