Dagens Nyheter

13 juni 2016

Nyhetsflödet måndag den 13 juni

             Veckans viktigaste nyheter från Omni

Terrordåd på klubb i Orlando – många döda
● UTRIKES 50 personer dödades och ytterligare 53 skadades vid en masskjutning på en gayklubb i Orlando i Florida, natten till söndag. Gärningsmannen, 29-årige Omar Mateen, gick in på klubben och tog gisslan efter att en eldstrid utbrutit med polis. De kunde senare skjuta ihjäl mannen.
Motivet är inte klarlagt men polisen hanterar händelsen som ett terrordåd.
Läs mer om masskjutningen i Orlando

Våldsam start på fotbolls-EM i Frankrike
● SPORT Frankrike undvek en tråkig inledning på hemma-EM tack vare matchhjälten Dimitri Payet som gjorde 2–1 mot Rumänien i slutminuterna i fredags.
Annars har mästerskapets första helg präglats av supportervåld. I lördags drabbade ryska och engelska fans samman och Uefa hotar nu med att diskvalificera lagen om våldet fortsätter.
I morgon möter Sverige Irland klockan 18.00.
Läs mer om fotbolls-EM

SAS-piloter ut i strejk – tiotusentals drabbas
● EKONOMI 400 SAS-piloter på Arlanda flygplats togs på fredagskvällen ut i strejk efter att förhandlingar med arbetsgivaren brutit samman. Under helgen har 50 000 resenärer drabbats av inställda flygningar. På söndagen kallades parterna tillbaka till förhandlingsbordet men någon lösning är ännu inte i sikte.
Läs mer om SAS-piloternas strejk

Clinton förklarar sig som segrare: ”Historiskt”
● UTRIKES Hillary Clinton har stöd av det nödvändiga antalet delegater som krävs för att bli Demokraternas presidentkandidat, slog AP fast på tisdagen. Därefter följde en seger i primärvalet i New Jersey och Clinton utropade sig själv som segrare av kampanjen.
– Det här är en historisk milstolpe. Det är inte en persons vinst, det är flera generationer som segrat i dag, sa hon i sitt tal.
Clinton går därmed mot att bli USA:s första kvinnliga presidentkandidat för ett ledande parti.
Läs mer om presidentvalet i USA

V lovar motstånd efter energiuppgörelse

● POLITIK Regeringen har enats med tre av allianspartierna om en ny energiuppgörelse. Bland annat avskaffas skatten på kärnkraft och ett mål om 100 procent förnybar energiförsörjning år 2040 införs.
Flera experter säger att Alliansen nu har spruckit eftersom Liberalerna står utanför. Samtidigt hotar Vänsterpartiet med att föra in energifrågorna i kommande budgetsamtal.
Läs mer om kärnkraftsdebatten


SF Studios vd sparkas efter skandalavslöjande
● KULTUR Champagnefester, strippklubbsbesök och lyxyacht. Uppgifterna från SVT Kulturnyheterna om ”en svinig grabbkultur” fick till konsekvens att vd:n Jonas Fors med omedelbar verkan tvingades att lämna sin post.
SF Studios slog ifrån sig kritiken och menade att den inte stämde överens med bolagets självbild.
Läs mer om kritiken mot SF Studios

Hyresgäst i brandattacker mot värd

● INRIKES Tidigt på torsdagsmorgonen drabbades flera anställda på det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder i Göteborg av brandattacker. En man i 50-årsåldern, som samma dag skulle vräkas från sin bostad, överlämnade sig till polisen och är nu misstänkt för sju mordbränder samt för mordförsök.
Läs mer om brandattentaten i Göteborg

Stockholm och San Francisco poppis bland sommarpratare
● KULTUR Författaren Klas Östergren, artisten Silvana Imam och Metallicas trummis Lars Ulrich är några av årets sommarvärdar i P1 som presenterades på torsdagen.
Kritiken mot att programmet är huvudstadscentrerat upprepades: 39 av årets sommarpratare kommer från Stockholm, skrev SvD som dessutom kunde peka på att fler är bosatta i San Francisco än i Göteborg.
Läs mer om sommarpratarna 2016 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar