Dagens Nyheter

9 juni 2016

Nyhetsflödet torsdag den 9 juni

Problemet heter radikal islam, kulturministern
- Ledare i Världen idag - "Kulturminister Alice Bah Kuhnke skrev i förra veckan en typ av linjeartikel på inflytelserika DN Debatt (1/6). Artikeln handlade om statens stöd till trossamfunden....
....Vad menas med att ”kraven på demokratiska värderingar bland samfunden skärps”? Är värderingarna bristfälliga i dag i de samfunden som till exempel är representerade i Sveriges Kristna råd? Exakt vilka värderingar åsyftas i så fall? Bah Kuhnke vill också att staten (!) ska granska organisationernas värdegrund och agera om dessa kan ifrågasättas. Vem skall besluta om det – staten eller trossamfunden själva? Ska staten styra tro och teologi, eller ska staten nöja sig med att se värdet i att medborgarna engagerar sig i trossamfund och organisationer? Ska kyrkorna få vara kyrkor och själva få utforma sin tro och verksamhet? Vilka frågor är värdegrundsfrågor av det slag att samfundet ska kunna diskvalificeras? Det skulle vara lätt att komma på ett antal groteska exempel där staten skulle kunna lägga sig i medborgarnas tro och kultur.....
...Det är i folkrörelserna som svensk demokratiutveckling har haft sin plantskola. Det är där föreningsdemokratin har formats. Det är därifrån kultur- och musikliv i Sverige har fått värdefulla impulser. Det är därför djupt kränkande att låtsas som om dessa rörelser har demokratiproblem. Nu krävs det att samhällets myndigheter, politiker och administratörer pekar på rätt problem. Och det heter radikal islam."


Civilsamhället är inte statens tjänare
- Joel Halldorf i Dagen - "Minister Alice Bah Kuhnke måste värna oberoendet.
   På DN-debatt förra veckan (1/6) hyllade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke civilsamhället som demokratins fundament. Men nu, meddelade hon, kommer staten se över bidragen till det.
   Regeringen vill ha demokratikriterier som garanterar att organisationer som får bidrag ägnar sig åt att ”fördjupa demokratin, inte undergräva den”. Dessutom ska organisationernas egna värderingar granskas hårdare, också detta utifrån ett demokratiperspektiv.
   Demokrat har i dag samma positiva laddning som kristen hade i det medeltida enhetssamhället.
   Samtidigt är det oklart vad det betyder. ”Demokratiska värderingar” är ett vagt paraplybegrepp – de kommunistiska så kallade folkdemokratierna lärde oss att det kan betyda vad makthavarna vill att det betyder.
   Är det odemokratiskt att inte tillåta kvinnliga präster? Att förvägra homosexuella medlemskap eller ledarskapspositioner i församlingen?"


Netanyahu og Lieberman går på nytt med på en tostatsløsning
- Israel today - "På mandag inntok Avigdor Lieberman offisielt sin plass som Israels nye forsvarsminister. Det første han og statsminister Netanyahus gjorde var å på nytt erklære at de ønsker å jobbe for en tostatsløsning for å få slutt på konflikten med palestinerne.
   På en pressekonferanse hvor Lieberman og hans lille parti Israel Beiteinu ble ønsket velkommen inn i koalisjonen, sa Netanyahu at han var klar til å forhandle med palestinerne og hele den arabiske verden ut fra det arabiske fredsinitiativet fra 2002.
   "Jeg ønsker fremdeles å oppnå fred med palestinerne og alle våre naboer. Det arabiske fredsinitiativet inneholder positive elementer som kan bidra til at vi kan ha konstruktive forhandlinger med palestinerne. Vi er villige til å forhandle med de arabiske statene slik at initiativet reflekterer de dramatiske endringene som har skjedd i denne regionen siden 2002, men som samtidig ivaretar målet om å skape to nasjoner for to folk", sa statsministeren."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar