Dagens Nyheter

12 juni 2016

Nyhetsflödet söndag den 12 juni

Kvinnor brutalt mördade av Boko Haram
- Svenska Dagbladet - "Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram har i en attack mot en mindre ort mördat fyra kvinnor genom att slita av dem halsen.
   Medborgarvakter som stöder den nigerianska militären berättar att 14 beväpnade män på motorcyklar stormade orten Mairari i fredags kväll och valde ut fyra kvinnor, tvingade dem ur deras hem och sedan mördade dem.
– De gick till fyra hus medan de boende där bröt fastan ungefär klockan 19. De tog ut kvinnorna och sedan slaktade de dem, säger medborgarvakten Babakura Kolo."



Så bryter vi den religiösa tristessen
-  Torsten Åhman i Dagen - "Dagens text handlar om glädje. Stor glädje! Kvinnan som har tappat ett mynt hittar det igen. Det är så värdefullt för henne att hon ställer till med fest. Även himlens änglar drogs in i glädjen, säger Jesus. Och i tre olika varianter berättar han samma sak. I alla är glädjen i centrum.
   Det ger mig anledning att ta upp ett fenomen som ofta dyker upp och som oroar. Kristna som tappat glädjen. Jag tänker särskilt på den grupp som för några år sen gick i bräschen för kristet arbete, ivriga, glada, entusiastiska. Men som nu sällan besöker en gudstjänst, som inte längre är med i en hemgrupp.
   De som i stort sett slutat läsa Bibeln och som sällan delar sin tro med andra, även om den finns på djupet. Det är generationen som tystnat. Som hamnat i religiös tristess. Samtidigt finns det en längtan efter förändring.
   Man kan undra vad som gick snett. Jag tror de här texterna har något att säga om det. Var det fel att man sjöng lovsång och var glad? Naturligtvis inte. Var det fel att man bad för sjuka? Det kan väl aldrig vara fel. Var det fel att man ville ha andligt starka möten? Nej, det kan inte vara fel.
   Men någonting gick fel..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar