Dagens Nyheter

6 juni 2016

Nyhetsflödet måndag den 6 juni

Veckans viktigaste nyheter från omni

2 000 kan ha drunknat i nya båtkatastrofer – på två veckor
● UTRIKES Flera hundra flyktingar befaras ha drunknat utanför Kreta i en ny båttragedi. Den grekiska kustbevakningen kunde på fredagen rädda drygt 340 människor, men myndigheterna tror att över 700 fanns ombord när båten kantrade. Samma dag hittades över hundra drunknade vid Libyens kust. Offren tros komma från en båtolycka tidigare i veckan. Uppskattningar finns om att så många som 2 000 människor kan ha drunknat de senaste två veckorna.
Läs mer om flyktingkatastrofen

M lockar SD-väljare och stödet för S stiger
● POLITIK S ökar och SD tappar. Det var de två tydligaste förändringarna i SCB:s senaste undersökning jämfört med november månads mätning. Att S och även M vinner mark medan SD backar kan vara ett tecken på att en hårdare asylpolitik påverkat opinionen, tror statsvetare.
– Väljare tenderar att stödja stora partier när det upplevs vara ett oroligt läge både i Sverige men också i världen, säger statsvetaren Jenny Madestam till DN.
Läs mer om SCB:s mätning

IS pressas tillbaka i Raqqa efter storoffensiv

● UTRIKES IS pressas nu hårt på flera fronter. I Raqqaprovinsen möter terrornätverket både syriska regimstyrkor, stödda av ryskt stridsflyg, och USA-stödda kurdiska trupper. I veckan inleddes även en offensiv mot IS-fästet Falluja utanför Iraks huvudstad Bagdad. Irakiska säkerhetsstyrkor uppgav att man drivit tillbaka IS efter hårda strider.
Läs mer om kampen mot IS

Mästaren Muhammad Ali dog – sörjs av världen
● SPORT Boxningens kanske allra störste sörjs av en hel värld. Muhammad Ali hade länge kämpat mot sin parkinson och dog natten till lördagen, 74 år gammal.
– Muhammad Ali skakade om världen och världen är bättre tack vare det, sa USA:s president Barack Obama i en hyllning.
Legendaren begravs på fredag i hemstaden Louisville, Kentucky.
Läs mer om Muhammad Alis död

Översvämningar och oväder tog flera liv i Europa
● UTRIKES Minst 17 människor har dött i spåren av det regnoväder som dragit fram över Europa i veckan. På sina håll har översvämningarna varit de värsta på hundra år.
– Jag har aldrig sett något liknande i Paris, sa kocken Assam El Mrabet till TT.
Enligt ett försäkringsbolag kan prislappen för ovädret landa på runt 17 miljarder kronor i Frankrike.
Läs mer om översvämningarna i Europa

Mordförsök i t-banan – knuffades av främling

● INRIKES En 23-årig man knuffades framför ett t-banetåg i Stockholm i tisdags och vårdas nu för allvarliga skador. En 34-årig man kunde gripas redan dagen därpå efter att privatpersoner känt igen honom från den övervakningsbild polisen gått ut med. Han är nu häktad, misstänkt för mordförsök.
– Min uppfattning är att det är ett slumpvis utvalt offer, säger vice chefsåklagare Carl Mellberg till TT.
Läs mer om misstänkta mordförsöket i t-banan

LO-toppen Baudin tar över skadeskjutet Kommunal
● EKONOMI Han var inte valberedningens favorit, men ombuden valde ändå LO-toppen Tobias Baudin till ny ordförande för Kommunal under onsdagens kongress.
– Medlemmarna ska få det bättre, men inte för att det är synd om dem, utan för att de förtjänar det, sa Baudin i sitt tacktal.
Han ersätter Annelie Nordström, som tidigare i år meddelat att hon skulle avgå till följd av skandalerna med dåliga affärer och dyra krognotor som skakat förbundet.
Läs mer om Kommunals kongress

20-åring döms – förberedde terrorbrott
● INRIKES En 20-åring man dömdes i veckan till fem års fängelse för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. Han hade bland annat köpt tryckkokare, ljusslinga, stålkulor och aceton för att tillverka en splitterbomb, slog Attunda tingsrätt fast.
20-åringen ska också ha försökt ansluta sig till terrorgruppen IS – men skickats tillbaka till Sverige av turkiska myndigheter.
Läs mer om terrordömde 20-åringen

Paul Ryan svänger – ger sitt stöd till Donald Trump
● UTRIKES Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan, svänger i sin inställning till Donald Trump och säger nu att han ställer sig bakom fastighetsmiljardären som partiets presidentkandidat.
”Verkligheten är sådan att i de frågor där vi måste bestämma oss har vi mer gemensamt än vad som skiljer oss åt”, skriver Ryan i en kolumn.
Den republikanske toppolitikern har tidigare sagt att han inte är redo att ge Trump sitt stöd.
Läs mer om presidentvalet i USA

Kyrkan fick betala för prästernas lyxresor

● INRIKES Svenska kyrkan fick stå för fiolerna när medarbetare, biskopar och präster njöt av det jordiska, bland annat i form av dyra hotell under utlandsresor. Svarta löner och prästbarn som fick dyra utbildningar var andra ingredienser i avslöjanden från Aftonbladet och Sveriges Radio i veckan.
– Jag känner både upprördhet över den omdömeslöshet som tycks finnas, och en ödmjukhet inför det faktum att våra system inte är perfekta, kommenterade ärkebiskop Antje Jackelén för P4 Uppland.
Läs mer om Svenska kyrkans miljonresor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar