Dagens Nyheter

5 juni 2016

Nyhetsflödet söndag den 5 juni

 Feministiskt felslut om Guds namn
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "En kollektvädjan som skickades ut centralt från Svenska Kyrkan har väckt berättigad debatt. Inför Heliga Trefaldighets dag fanns en bearbetad form av en av den dagens kollektböner. Den nya versionen innehöll formuleringen ”Gud, Heliga Treenighet, Fader och Moder, Son – Syster och Broder, och Ande – livgiverska och inspiratör”. Fader kompletterades med Moder, Son med Syster och Broder och Anden beskrevs som livgiverska och inspiratör.
   När vi möter en ny människa är en av de första frågor: Vem är du? Vad är ditt namn? Vi har inte rätten att identifiera och namnge en annan person, med det givna undantaget för våra egna barn. Respekten för en annan människa innebär att den personen själv får identifiera sig och bestämma med vilket namn man önskar att bli benämnd. Namn har med vår identitet att göra; inte skulle du bejaka att andra utifrån sitt godtycke benämnde dig? Om det är så mellan oss människor – hur mycket mer måste det då inte gälla i vår relation till Gud?!"

Kultur på kant
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Det är farligt för en organisation att ta sig själv på för stort allvar. Bara för att något funnits länge betyder inte det att det alltid kommer att finnas. Detta faktum gäller inte minst våra kyrkor. En stolt historia, många gånger synonym med berättelsen om Sverige, garanterar inte framtida segrar. Jesus är med oss till tidens slut, och han har lovat att dödsrikets portar aldrig ska få makt över kyrkan som han kallar ”sin”, men om vi väljer att inte lyssna till hans ord, ja, då är vi illa ute.
   Svenska kyrkans respons efter Ekots och Aftonbladets avslöjanden i veckan om en kantrad alkohol- och lyxkultur är därför illavarslande....
   Det finns så mycket gott Svenska kyrkan skulle kunna göra, givet uppdragsbeskrivningen i missionsbefallningen och sin stora kassa. Varför inte öppna asylboenden för flyende kristna, boenden för hemlösa, satsa på evangelisation bland muslimer, grunda nya församlingar eller öppna jourboenden för utsatta kvinnor? Endast kreativiteten sätter gränserna. Det finns också mycket Svenska kyrkan inte ska syssla med. Hit hör lyxhotell och alkoholrepresentation. Missionsbefallningen rymmer inte sådant. En policy i dessa frågor behöver heller inte vara mer komplicerad än så."

Evangeliet ska vara i centrum
- Stefan Swärd i Världen idag - "Kristna tron handlar om evangeliet. Kristen tro är evangeliet. Det betyder de goda nyheterna. Att predika och presentera evangeliet så att människor kommer till tro på Jesus är det centrala uppdraget för all kristen mission och församlingsarbete. Evangeliet är inte bara porten in i det kristna livet, det är det kristna livet.
Kärnan i evangeliet är att Jesus har kommit till världen för att frälsa syndare. Evangeliet handlar om att vi är syndare, förlorade utan Kristus. Men Gud älskar oss så mycket att han har sänt sin son Jesus Kristus till världen för att rädda oss. För att försona oss med Gud och upprätta gemenskapen mellan mänskligheten och vår skapare. Yttersta avsikten är att återställa och upprätta allt som har blivit skadat genom syndens och ondskans inträde i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar