Dagens Nyheter

27 juni 2016

Nyhetsflödet måndag den 27 juni

                    Veckans viktigaste nyheter från Omni

EU och Storbritannien i djup kris efter brexit-beslutet
● UTRIKES Konsekvenserna av britternas beslut att rösta ja till att lämna EU är omfattande. Grundarländerna sätter nu hårt mot hårt och begär att Storbritannien snarast inleder sin skilsmässa från EU och dessutom inte tar för givet att de får tillgång till unionens inre marknad. Samtidigt pressas den brittiska regeringen av krav från Skottland om en folkomröstning om självständighet. På kontinenten finns dessutom oro för att Storbritanniens utträde ska smitta av sig med liknande krav i fler länder.
Läs mer om brexit

De yngre röstades ut av sin föräldrageneration
● UTRIKES Lämna-sidan vann med 51,9 procent mot stanna-sidans 48,1 procent. Det syntes tydliga regionala skillnader i omröstningen där London, Nordirland och Skottland ville stanna i EU, medan övriga England och Wales ville lämna. Röstningen splittrar också generationer. Enligt mätningar ville över 70 procent av väljare under 25 år stanna, medan drygt 60 procent av väljare över 65 röstade för brexit.
Läs mer om Storbritanniens framtid

Cameron avgick – öppen maktkamp om vem som tar över
● UTRIKES I ett ödesmättat tal meddelade premiärminister David Cameron att han avgår i höst efter brexit-beslutet.
– Jag ska göra vad jag kan för att stabilisera skutan. Men jag är inte kaptenen som ska föra den framåt, sa han. Nu har en maktkamp blåst upp om vem som ska efterträda honom som Toryledare och därmed som premiärminister. Storbritanniens inrikesminister Theresa May lyfts av allt fler inom stanna-falangen fram som utmanare till den frispråkige lämna-förespråkaren och favoriten till posten Boris Johnson.
Läs mer om Storbritanniens framtid

Marknaderna störtdök – pundet i historiskt ras

● EKONOMI Börserna dök i både Europa, USA och Asien efter beskedet att Storbritannien röstat för att lämna EU. Pundet rasade nära 10 procent till den lägsta nivån på över 30 år. När Stockholmsbörsen öppnar efter midsommarhelgen finns det farhågor om ett liknande ras. Men de ekonomiska konsekvenserna blir troligen inte så svåra som många befarar, enligt den Nobelprisade nationalekonomen Paul Krugman. ”Oroa er inte för ekonomin, oroa er för Storbritannien”, skriver han i New York Times.
Läs mer om effekterna på världsekonomin

Juncker: ”Det var inte precis någon tajt kärleksaffär”
● UTRIKES Europa skakas nu i sina grundvalar. Medan David Cameron och Boris Johnson meddelade att man ska genomföra brexit i lugn och ro krävde flera EU-ledare i hårda ordalag att Storbritannien lämnar direkt. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker menade att det inte är tal om en ”vänskaplig separation” och tillade:
– Det var inte precis någon tajt kärleksaffär ändå.
Samtidigt manade Tysklands förbundskansler Angela Merkel till besinning.
Läs mer om EU:s framtid

Löfven: Brexit är en väckarklocka för Europa
● INRIKES Sveriges statsminister Stefan Löfven kallade omedelbart till presskonferens efter brexit-beskedet. Han beklagade beslutet och kallade det för en ”väckarklocka för Europa”.
– Vi mister en viktig samarbetspartner i EU, sa Löfven, men poängterade samtidigt att relationen till Storbritannien ska förbli god.Statsministern avvisade Vänsterpartiets krav på att Sverige ska omförhandla EU-medlemskapet och kallade partierna till krismöte på måndag – alla utom V och SD.
Läs mer om svenska reaktioner

Det skotska stödet för självständighet växer
● UTRIKES Nu vill sex av tio skottar att Skottland ska vara självständigt. Det visade tidningen Sunday Posts opinionsundersökning efter att Storbritannien röstat för att lämna EU. 59 procent uppgav att de vill lämna det brittiska kungadömet – att jämföra med de 45 procent som röstade för det i folkomröstningen i september 2014.
Efter brexit-omröstningen har Skottlands regionala regering aviserat att de ska förbereda lagstiftningen för en ny folkomröstning, samtidigt som de söker direkta samtal med EU.
Läs mer om Storbritanniens framtid

Strömhopp från Corbyns skuggeregering i protest

● UTRIKES David Cameron är inte den enda som kritiseras efter stanna-sidans nederlag. Labour-ledaren Jeremy Corbyn har hamnat i rejält blåsväder och anklagas internt bland annat för att ha drivit en halvhjärtad kampanj. Efter att Corbyn sparkat tilltänkte utrikesministern Hilary Benn har flera toppnamn i hans skuggregering hoppat av i protest. Samtidigt meddelar hans stab att Labour-ledaren sitter kvar och menar att han har en majoritet bakom sig.
Läs mer om sprickan inom Labour

Analyser: Hela EU-projektet står på spel
● UTRIKES Hela EU-projektet står på spel efter brexit-omröstningen. Valresultatet har nu gett andra EU-motståndare i Europa medvind. Det skriver Guardians Mary Dejevsky i en analys. ”Efter att valresultatet blivit officiellt så kom nästan omedelbart krav från Marine Le Pen och Geert Wilders att likadana omröstningar ska genomföras i Frankrike och Nederländerna”, skriver hon.
SVT:s Rolf Fredriksson skriver att en smutsig skilsmässa mellan Storbritanniens och EU nu hotar.
Läs mer om EU:s framtid

Analyser: Brexit kan bli slutet för Storbritannien
● UTRIKES Premiärminister David Cameron kommer att gå till historien som ”mannen som tog oss ut ur EU”, skriver Independents Andrew Grice i en analys. Även Guardians Martin Kettle menar att Camerons skuld är stor: ”Han har inte haft någon alternativ vision för Europa att erbjuda partiets eurofober.” Brexit kan nu bli slutet för Storbritannien, skriver Svenska Dagbladets Therese Larsson Hultin. Hon hänvisar till att Skottland och Nordirland röstade för att stanna och nu kan välja att lämna det förenade kungadömet.
Läs mer om Storbritanniens framtid

Efter brexit: Vad händer nu?

● UTRIKES Framtiden är oviss eftersom ingen nation tidigare lämnat EU. Men här är ett troligt scenario, enligt BBC:
David Cameron avgår, nästa Toryledare blir premiärminister. Storbritanniens parlament aktiverar artikel 50 i Lissanbonfördraget och förhandlar utträdet med övriga 27 medlemsländer. Medlemskapet kan upphöra efter två år. Ett nytt handelsavtal förhandlas fram med EU-länderna. En majoritet av parlamentsledamöterna tänker göra allt för att Storbritannien stannar kvar i EU:s inre marknad. Samtidigt hotas Storbritanniens existens. I Skottland höjs krav på att bryta sig ur. Även i Nordirland röstade en majoritet för att stanna i EU.
Läs mer om brexit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar