Dagens Nyheter

19 juni 2016

Nyhetsflödet söndag den 19 juni

Helnyktra pastorer sökes
- Felicia Ferreira i Dagen - "Det kan vara en synd att inte ta sitt ansvar för samhället.
   I en stor enkät har vi i dagens tidning frågat frikyrkopastorer om deras syn på alkohol (sid 4-5). En av huvudfrågorna: Bör man som kristen ledare avstå från alkohol? Endast hälften av pastorerna anser att det är viktigt med helnykterhet.
   Här har det skett en stor förskjutning i attityd. Från 1800-talets slut och framåt var det en självklarhet med alkoholfria zoner både i kyrkor och kristna hem och det var näst intill otänkbart för en pastor att dricka alkohol. I dag är det endast Frälsningsarmén som har kvar ett nykterhetskrav inför medlemskap och engagemang."

Lisa, 19, var nykter på studenten – får kritik
- Expressen - "Champagne, studentflak, utspring och fest, fest, fest. Så kan ett "vanligt" studentfirande beskrivas.
   Lisa Karlsson, 19, valde i stället att skippa både alkohol, flak och utgång på krogen. Nu säger folk att hon "inte tagit studenten på riktigt".
– Att jag vill minnas den här dagen är mitt beslut. Jag förstår inte varför folk ska klaga på det, säger hon.
   Lisa Karlsson från Varberg är en av alla de som lämnat gymnasiet bakom sig – i fredags tog hon studenten. Och hon gjorde det spiknykter.
– Jag är snart 20 år och jag har aldrig varit på krogen. För ett par år sedan kände jag att alkohol inte ger mig så mycket. Det är roligare att minnas än att få en minneslucka, säger hon.
   På samma sätt resonerade hon när det var dags att springa ut från Peter Skrivares skola i Varberg på fredagen"

Färre frikyrkor men stark tillväxt i storstäder
- Världen idag - "Färre församlingar, men medlemsminskningen stannar av. Det finns både ljusglimtar och orostecken i den rapport om situationen i frikyrkorna i Sverige som presenterats i veckan. – Den stora krisen är bristen på församlingsgrundande, säger Øyvind Tholvsen som arbetar inom Evangeliska frikyrkan.
   Han har tillsammans med Nätverken för församlingsgrundande och församlingsutveckling tagit tempen på frikyrkan i Sverige. Rapporten presenterades i veckan för flera samfundsledare och resultaten är både hoppingivande och visar på stora utmaningar framöver.
   Under den senaste tioårsperioden har det lagts ner 668 församlingar, alltså mer än sex församlingar per månad, konstaterar man. Det innebär att 24,7 procent av alla församlingar, eller nästan var fjärde församling som fanns 2005, hade lagts ner 10 år senare."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar