Dagens Nyheter

2 feb. 2013

Nyhetsflödet lördag den 2 februari

Islams trovärdighet sätts på prov
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Det som sker i Egypten är ett tecken för en bred islamiseringsprocess i spåren av det som så hoppfullt kallades ”den arabiska våren”. I Mali var islamister nära att lyckas förgripa sig på hela landet. Deras framfart i sharia­lagens namn med stympningar och förtryck fick till slut Frankrike att ingripa, vilket tills vidare återställt den konstitutionella ordningen...
...Vi lever i en tid av missionerande politisk islam som påminner om tidigare perioder i historien. Om konflikter kan ges en religiös dimension känner islam inga hämningar för att kräva tolkningsföreträde. Vi måste våga se att all verklig islam har politiska ambitioner. Ingen muslim kan förverkliga sin identitet som muslim annat än i en miljö där man också kan kontrollera den sociala strukturen.
"

Aktiv dödshjälp är inte ett alternativ
- Bitte Assarmo på Newsmill - "Vad är ett värdigt liv? Det är en fråga man ständigt återkommer till, både i den offentliga debatten men också som privatperson. Om man, som jag, sett båda sina föräldrar tyna bort och dö inom loppet av bara några år, aktualiseras frågan än mer. Men den viktigaste frågan är ändå inte vad som är ett värdigt liv – utan vem som ska avgöra vad som är det."

Bryt tystnaden om terrorn
- Dagens Nyheter - "Den planerade attacken i Köpenhamn, det misslyckade bombdådet i Stockholm och terrorn i norra Mali är tre exempel av många på hur tyst det är kring den våldsbenägna typen av islamism. De västerländska krafter – fredsrörelser, intellektuella, debattörer – som vanligtvis snabbt kastar sig ut till försvar för hotade människor och värden tycks inte anse att denna extremism är värd särskilt stor uppmärksamhet...
...När Israel bordade Ship to Gaza i oktober skrevs debattartiklar, protestlistor och bojkottuppmaningar. Men om de militanta islamisternas ständigt pågående övergrepp i till exempel Mali, Nigeria, Pakistan och Afghanistan tycks inte debattörerna ha särskilt mycket att säga – trots att dessa terrorister orsakar tusentals dödsfall, hotar det fria ordet, förtrycker kvinnor och föraktar demokrati, religionsfrihet och mänskliga rättigheter.
"

Hva har jeg?
- Jostein Nielsens blogg - "Den radikale endringen i disiplenes atferd trer tydelig fram etter pinsen. Jeg ser det allerede i forkynnelsen til Peter og følgene av den, men det er også en tydelig bevissthet i forhold til hva de har ”fått”. Det som fascinerer meg med beretningen om den lamme som satt ved Fagerporten i templet, er ikke primært hans helbredelse, men at han ble helbredet av noe Peter ”hadde”:
    «Sølv eller gull har jeg ikke, men det jeg har, vil jeg gi deg. I Jesu Kristi nasareerens navn: Reis deg og gå
!» (Apg 3:6) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar