Dagens Nyheter

26 feb. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 26 februari

Habermas överraskade vid Europa-kongress om religion
- Signum - "I Österrikes huvudstad Wien öppnades i går kväll, onsdag den 20 februari, en stor internationell kongress om religionens roll i dagens Europa. Kongressen pågår fram till på lördag och den har temat ”Rethinking Europe with(out) Religion”....
...Efter kongressens inledningsföredrag följde en diskussion, där en särskilt framstående ”hemlig gäst” plötsligt dök upp på scenen – Jürgen Habermas, Tysklands mest renommerade filosof i vår tid.
Habermas, som själv är ateist, har under lång tid ägnat sig intensivt åt frågan om religionens plats i vår tids samhälle. År 2004 hade Habermas exempelvis en mycket uppmärksammad offentlig diskussion med den blivande påven Joseph Ratzinger om religionens roll i det postsekulära samhället. Enligt Habermas är religionens återkomst i våra dagar en välkommen och välbehövlig utveckling i en europeisk kultur som annars hotar att bli ”urspårat sekulär”.
I gårdagens debatt med Riesenbrodt framhöll Habermas att människorna i Europa behöver den religiösa tron som inspiration för medborgerlig solidaritet. Habermas förklarade att solidaritet inte kan tvingas fram genom lagstiftning. Men religionen kan däremot fungera som inspiration för utvecklingen av en politisk kultur där även minoriteters grundläggande rättigheter respekteras.
"
Läs också i Svenska Dagbladet

Predika så det ger stygn i hjärtat
- Mikael Karlendals blogg - "Tim Keller riktar i en artikel på The Gospel Coalition ett välmenat förmaningens ord till alla oss som beundrar hans predikokonst: Försök inte imitera på ett felaktigt sätt! Många har lagt märke till att Keller inte bara är en god exeget av bibeltexterna, utan också av den samtida kulturen och att han på något sätt lyckas väldigt väl i att predika in i vår kultur, ofta med en mängd goda citat från rad betydelsefulla tänkare.
Han skriver att varje predikan måste utgår från tre viktiga punkter: För det första, att predika bibeltexten utifrån dess kontext. för det andra, måste man alltid predika Kristus och evangeliet. För det tredje, måste man alltid predika till hjärtat.
"

Oseriös grund till Gardells hedershatt
- Bitte Assarmo i Världen idag - "Jonas Gardell har blivit utnämnd till medicine hedersdoktor. Anledningen är hans romaner och tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar”.
Det står naturligtvis utom allt tvivel att aidssjuka har mötts av förfärliga fördomar från det omgivande samhället. Och detta har Jonas Gardell tydliggjort mycket väl i sina välskrivna böcker och den omskakande tv-serien. Men det borde inte räcka för att promoveras till medicine hedersdoktor.
Så här säger Johan D Söderholm, dekanus vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet:
– Romanerna ger en nyansrik inblick i hur det är att leva med en obotlig, dödlig sjukdom. Verken visualiserar också den problematik sjukvården och samhället står inför i samband med dramatiska medicinska kriser. Behovet av att verkligen fundera över hur vi agerar, som forskare, vårdpersonal och samhällsmedborgare aktualiseras, säger Johan D Söderholm.
Den motiveringen gör inte utnämningen mer rimlig, snarare tvärtom. Motiveringen är vag och oseriös och genomsyras av en närmast absurd iver att anpassa det förflutna till nuet; med facit i hand tar man helt sonika avstånd från att man för trettio år sedan inte hade facit i hand. "


Stor respons på bønneaksjon «125 dager i bønn»
- Visjon Norge - "Major Jostein Nielsen fra Frelsesarmeen melder om stort engasjement for bønneaksjonen frem mot organisasjonens kongress i sommer.
Frelsesarmeen i Norge er 125 år, og det skal feires gjennom hele året. Selve jubileumsdagen var 22. januar, og ble markert med intern jubileumssamling i Oslo. Hovedmarkeringen finner sted under årets kongress i sommer.

Noe av det som skjer før den tid, er bønneaksjonen «125 dager i bønn». Fra 25. februar vil Frelsesarmeens menigheter i Norge gå sammen om bønn for organisasjonen og Guds folk generelt.
- Hver menighet som har meldt seg på tar en uke hver. Vi starter på Jeløya, og går videre til menigheten på Sagene og Grønland i Oslo. Slik fortsetter det, helt frem til kongressen i sommer, forteller kommunikasjonssjef, Jostein Nielsen, hos Frelsesarmeen.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar