Dagens Nyheter

12 feb. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 12 februari

Att ta konsekvenserna
- Annika Borg i Kristen Opinion - "Som meddelats i veckan har den stora lutherska Mekane Yesus kyrkan i Etiopien med många miljoner medlemmar avbrutit förbindelserna med Svenska kyrkan på grund av att Svenska kyrkan viger samkönade par. Processen har pågått ett tag och nu är det alltså klart: man stänger dörren mot Svenska kyrkan. Makane Yesus kyrkan och Svenska kyrkan har haft en rad olika samarbeten och avtal och dessa blir nu omintetgjorda.
Biskopen i Strängnäs Hans-Erik Nordin beklagar på twitter det som hänt och menar att det är sorgligt för båda parter. Prästen Anna Karin Hammar menar istället att Mekane Yesus kyrkan är en del av den globala homofobin. Man kan ana lite olika synsätt här - och olika förmågor att fånga in mer än en aspekt av ett skeende.
Jag beklagar också att kyrkans beslut fått dessa konsekvenser, men oväntat är det inte. Vi är ju ganska ensamma om vår syn i den världsvida kyrkan
."

Påven avgår 28 februari
- Sändaren - "Påven Benedictus XVI planerar att lämna sitt ämbete inom kort, uppger italienska nyhetsbyrån ANSA. I ett uttalande i samband med en helgonförklaring sade påven att han avgår den 28 februari."
Läs också:
- Dagens Nyheter
- Svenska Dagbladet
- Expressen
- Aftonbladet
- Världen idag
- Kyrkans Tidning
- Marcus Birros blogg
- Bengts blogg
- Påvens egen förklaring (på engelska)

Arborelius överraskad av påvens beslut
- Sändaren - "Påvens besked om att han lämnar sin befattning kom som en stor överraskning för de flesta, även för Katolska kyrkans biskop i Sverige, Anders Arborelius.
- Det här är ju ett viktigt beslut, som kan ligga i tiden. Vi blir äldre och äldre och förlorar i och med det vissa kapaciteter. Och i vår tid får man också som påve allt fler utmaningar.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar