Dagens Nyheter

24 feb. 2013

Nyhetsflödet söndag den 24 februari

Upptäck bönens möjlighet i ditt liv
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Bibeln beskriver det som hände när människor bad till Gud. Sådant ska vi läsa för att förstå vad bön innebär. Det ger oss vägledning och vi får förebilder. Studera Abraham, Mose, Elia, Jesaja och Hesekiel, men också apostlarnas erfarenhet av bön.
De upplevde en helt annan känsla av respekt och helighet än det som kännetecknar vår tids bön och lovsång. Platsen för bönen var helig mark. Bön innebar att stå på knä eller ligga utsträckt på marken. Många av profeterna och apostlarna hade sett in i Guds härlighet. De var medvetna om hur det ser ut kring Guds tron, dit vår bön riktas. Därför uppträdde de med respekt och vördnad
."

Vad ska vi egentligen ha Luther till?
- Brita Häll i Kyrkans Tidning - "Det är fyra år kvar till den stora finalen i Lutherfirandet, 2017 firas 500-årsjubileet av det berömda uppspikandet av 95 teser på kyrkporten. Martin Luther protesterade därför att han var övertygad om att människan aldrig kan gå gärningsvägen in i himlen, bara bli rättfärdig genom tro. Av allt Luther bidragit med hör betoningen av nåden till det som i dag i Svenska kyrkan är minst kontroversiellt och mest värdesatt.
Det finns knepigare sidor. I år, 2013, har det tyska Lutherdecenniet till exempel temat ”reformation och tolerans” med underrubriken ”ekumenisk gemenskap utan nationell eller konfessionell begränsning”. Och som många vet var tolerans inte Martin Luthers mest framträdande egenskap. Frågan är vad vi har Luther till i dessa tider inte bara av ekumenisk anda utan även samförståndssökande över religionsgränserna?
"

Stärk föräldrarätten – för barnens skull
- Värlen idag och Claphaminstitutets hemsida - "Barnkonventionen som ratificerades av Sverige 1990, handlar om barns rättigheter. Men det går inte att tala om dessa utan att nämna föräldrars skyldigheter och rättigheter – vilket framgår av artikel 18. För om vi inte ger föräldrar både skyldigheter och rättigheter kan heller inget ansvar avkrävas. Ett ensidigt fokuserande på barnets rättigheter utan att samtidigt beakta hela familjens och föräldrarnas rättigheter – är ibland rent destruktivt och kontraproduktivt."

Ny bok: På goda grunder – Fem år med Claphaminstitutet i samhällsdebatten
- Claphaminstitutets hemsida - "Vi på Claphaminstitutet är mycket stolta över att nu kunna ge ut vår första bok – en antologi med 59 av våra bästa och mest spridda artiklar under våra fem år som tankesmedja. Boken spänner över en rad ämnesområden, allt från människovärde, via kulturdebatt till ekonomi, med flera ämnen.
   Den officiella releasen sker vid vårt årliga rådsmöte i Riksdagshuset onsdag den 20/2, som också markerar femårsjubileet för Claphaminstitutet. Det är dock redan nu möjligt att beställa boken här.
  Bland artikelförfattarna återfinns många personer med centrala funktioner i svenskt samhällsliv: professorer, docenter och andra forskare inom skilda ämnesområden, riksdagsledamöter, biskopar och samfundsledare, läkare, jurister, med flera. 
  Vi känner tacksamhet och glädje över kunna kanalisera en sådan kompetens och därigenom kunna ha gett vårt bidrag till samhällsdebatten under de gångna fem åren, och ser fram emot att få göra det ännu starkare under de år som kommer."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar