Dagens Nyheter

10 feb. 2013

Nyhetsflödet söndag den 10 februari

Islamkritik och kristendomskritik
- Bitte Assarmo i Världen idag - "Den högst omdebatterade Lars Hedegaard, som är ordförande i det danska Tryckfrihetssällskapet och en av initiativtagarna till den islamkritiska tidningen Dispatch International, har blivit utsatt för ett mordförsök. En man som Hedegaard uppfattade som ett postbud ringde på dörren och försökte sedan skjuta honom två gånger.
Svenska medier är förhållandevis lågmälda om detta mordförsök som, i praktiken, är ett försök att tysta Lars Hedegaards kritik mot islam. Men det står helt klart att man redan i sina rubriker tagit ställning. Expressen kallar Lars Hedegaard ”muslimfientlig”, vilket i praktiken skulle innebära att han intar en fientlig attityd mot muslimer som individer. Detta är, mig veterligen, inte sant. Däremot är Lars Hedegaard islamkritisk, vilket faktiskt är en helt annan sak. Och det är också som islamkritiker han beskrivs i de danska medierna.
Låt oss säga att Lars Hedegaard hade riktat sin kritik mot kristendomen snarare än mot islam. Att han, likt vår egen Christer Sturmark, hade valt att debattera om kristendomen i stället och krävt inskränkningar mot de kristnas önskemål och eventuella krav. Då är det högst sannolikt att svenska medier hade haft ett helt annat tonläge i sin rapportering om mordförsöket på honom. Ingen hade kommit på tanken att beskriva honom som ”fientlig mot kristna”. Snarare hade man laddat beskrivningen av hans gärning med ett och annat positivt värdeladdat ord eftersom kristendomskritik allt som oftast framställs som något lovvärt. Kristendomskritik anses som progressiv, förnuftig och så vidare – islamkritik knyts samman med ord som rasism och främlingsfientlighet.
"

Munnen talar det hjärtat är fyllt av
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Uppdrag granskning visade igår onsdag ett välgjort reportage med ett förfärande innehåll. Under programtiteln ”Män som näthatar kvinnor” fick vi höra hårresande berättelser om anonyma hot och trakasserier riktade mot en rad offentliga kvinnor....
...Programmet gav inga lösningar för framtiden. Det var mest en ögonblicksbild av en förfärlig verklighet. För mig blev det tydligt, att omvändelse genom Jesus verkar vara det enda sättet att lämna hatet bakom sig när det väl slagit rot. Att bli barn på nytt, är den radikala förändring dessa tragiska män desperat behöver.
"

Mekane Yesus bryter med Svenska kyrkan
- Kyrkans Tidning - "Etiopiska Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien har beslutat att avsluta kyrkogemenskapen med Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i USA, ELCA, på grund av deras inställning till homosexualitet.
Christopher Meakin, chef för ekumenikenheten på kyrkokansliet i Uppsala, berättar att Svenska kyrkan fått ett muntligt, men tydligt besked om att Mekane Yesuskyrkans högsta beslutande organ, general assembly, har beslutat att avsluta kyrkorelationen både med Svenska kyrkan och med ELCA.
"

Ärkebiskopen: Vi stänger inga dörrar
- Kyrkans Tidning - "Ärkebiskopen säger att det är viktigt att inte stänga igen dörrar. Svenska kyrkan och Mekane Yesuskyrkan har en 150-årig relation.
-Vi fick ett brev 2010, som sa att om vi inte ändrade vårt beslut att låta homosexuella gifta sig skulle de avbryta kyrkogemenskapen med oss
Ett förnyat beslut togs sedan 2012 med samma innebörd.  Anders Wejryd har varit nere själv och talat med Mekane Yesuskyrkan om Svenska kyrkans beslut och haft många flera kontakter.
- Det här får konsekvenser för våra kontakter och våra pengar. De kan bli utan bistånd  även om vi absolut inte vill att människor i nöd ska drabbas.
- De vill tydligen inte ha våra präster.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar