Dagens Nyheter

9 feb. 2013

Nyhetsflödet lördag den 9 februari

Evolutionsteorin kontroversiell bland biologilärare
- Världen idag - "I en avhandling som lades fram vid Karlstad universitet i slutet av förra året framkommer att många biologilärare tycker att det är svårt att undervisa om evolutionsteorin. Vissa väljer också att lyfta fram att det finns alternativa skapelseberättelser.
Maria Petersson berättar att resultatet av djupintervjuerna med de 21 biologilärarna spridda över landet chockade henne. Hon är adjunkt på Högskolan och undervisar på Lärarprogrammet och om biologiämnet på högskolan, hennes avhandling fokuserade på hur biologilärare förhåller sig till evolutionsteorin i undervisningen
."

Månggifte hotar jämställdheten
- Stefan Gustvasson i Dagen - "På söndag firas ”Äktenskapets Dag” i kyrkor över hela landet. Med anledning av det skriver Stefan Gustavsson att polygami riskerar att stödja patriarkala strukturer, tvärt emot vad debattörer som bland andra Gudrun Schyman påstår.
I kampanjen ”Bevara äktenskapet”, som vi i SEA drev mellan 2006–2009 för att bevara den dåvarande svenska äktenskapslagstiftningen, var ett av argumenten frågan om konsekvens. Om vi utifrån rättighetstänkande ändrar en aspekt av äktenskapet, nämligen könsaspekten, öppnar det dörren för att utifrån samma rättighetstänkande också ändra de övriga aspekterna: antalet, åldern och släktskapet.
Nu är vi redan där. I tidningar och tv diskuteras år 2013 polygami: att vi i Sverige måste få rätten att vara gifta med fler än en person i taget.
"

Vi ber om ro, men er det uro vi trenger?
- Jostein Nielsens blogg - "Etter at Peter og Johannes hadde vært for Rådet for andre gang ”gikk de til sine egne” for å fortelle og for å be. For noen dager siden skrev jeg om behovet for å bli sett. Det er nært knyttet til behovet for å høre til. I menigheten hører vi til hverandre. Det er en ”tradisjon” som går helt tilbake til Urkirken. Det bønnemøtet som utviklet seg etter at Peter og Johannes hadde avlagt rapport, skulle jeg gjerne vært med på. Det forløste et nytt påfyll av Den hellige ånd. Kanskje noe av forklaringen ligger i innstillingen før de begynte å be: "Da de andre hørte det, ba de til Gud med ett sinn og én stemme…"  (Apg 4:24a) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar