Dagens Nyheter

4 feb. 2013

Nyhetsflödet måndag den 4 februari

Spännande initiativ i Kanada
- Hans Weichbrodt i Världen idag - "I helgen ägde den årliga "Break Forth"-konferensen rum i Edmonton i Kanada. Konferensen beskrivs på sin egen hemsida som "den största ledarkonferensen i Nordamerika". Under flera år har konferensen nått maxgränsen med 15 000 föranmälda deltagare, flera månader innan den äger rum.
Paret som från starten har lett och fortfarande leder hela processen kring "Break Forth" heter Arlen och Elsa Salte, respekterade ledare i en stor del av Kanadas kristenhet och även utomlands. Allt började när de upplevde sig få en vision från Gud att starta en konferens som skulle kunna ge kristna ledare inspiration. Ledarskapet för denna konferens vill stå för klassisk kristen tro med en urkyrklig och biblisk bekännelse till Jesus Kristus som Herre och Frälsare. Gång på gång upprepar man också den allmänkyrkliga tron på att Bibeln verkligen är Guds ord
."

Sätt ned foten mot Elisabeth Ohlson Wallin
- Bengt Olof Dike på Churchmill - "Det är dags nu för Svenska kyrkan att definitivt sätta ned foten mot fotografen Elisabeth Ohlson Wallins återkommande provokationer och försök att för egna syften utnyttja kyrkans ständiga tillmötesgående. Det senaste, men säkerligen inte sista, försöket av henne i den vägen var att lansera och placera en egen altartavla i Skara domkyrka och som – i vanlig ordning – har följts av en längre och delvis upprörd debatt, i vilken med fotografen sympatiserande gråterskor utan eftertanke och omdöme beklagat avvisandet av tavlan.
Mönstret känns igen från fotografens tidigare uppmärksammade agerande, där jag nedan särskilt redovisar en händelse, som i falskhet torde ta priset och som borde ha varit en bestående läropeng för dem, som i alla väder skyndar till hennes försvar. Därvid hoppas jag att särskilt prästerna Peter Englund och Helena Myrstener i Malmö, som i januari på  debattplats i Kyrkans tidning och Dagens Seglora föreslog att den i Skara refuserade altartavlan skulle ges plats i en Malmökyrka, kommer till insikt om nödvändigheten för kyrkan att sätta gränser."

Barn har rätt till en tro
- Per Ewerts blogg - "Internationella dokument talar tydligt om föräldrars och barns rättighet till en religiös fostran och utbildning. Barnkonventionen talar om att varje barn har rätt till en andlig och moralisk fostran. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna slår fast att "Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar." och Europakonventionen understryker "föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse."
Det står förstås sekularisten fritt att säga att man helt enkelt förkastar dessa mänskliga rättigheter. Jag bejakar dem däremot varmt. De är grunden för ett fritt, moget och tryggt uppväxande släkte. Den fröjd jag såg i många barns ögon idag är för dyrbar för att bli tvångssläckt av klåfingriga vuxna. Barn har rätt till en tro.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar