Dagens Nyheter

3 feb. 2013

Nyhetsflödet söndag den 3 februari

Bakom det sexuella våldet
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Jag läste nyligen en krönika om våldtäkter (Aftonbladet 25 jan) av Sanna Lundell.
”Det sexuella våldet ökar och blir grövre för varje år ... Gruppvåldtäkter var förr ovanliga i Sverige. Nu tillhör de vår vardag. Det är något så ... snedvridet och sjukt”.
Den som vill bli deprimerad kan gå in på Brotts­före­byggande rådets hemsida och läsa statistik: ”Under 2011 anmäldes 17 100 sexualbrott. Hälften av brotten klassas som sexuellt ofredande eller blottning. De anmälda våldtäkterna ökade med 10 procent jämfört med året innan.”
Vad ligger bakom denna fruktansvärda utveckling? Lundell ser det som ”ett strukturellt problem”, en ”backlasheffekt av vår ökade jämställdhet. Att vissa män under en period försöker straffa oss för att vi inte håller oss på vår underordnade plats i den sociala hierarkin.”
Jag håller med Lundell. Men är det hela förklaringen? Jag tycker det är en fråga som många borde engagera sig i och försöka förstå. Vad är det som sker – och varför? Finns det mer att säga än backlash för jämställdheten?
"

Det handlar inte om dig
- Stig Hällzon i Hemmets Vän - "Gemensamt för böcker om att få bättre självkänsla är att Jesus aldrig är svaret. Det är du som ska hjälpa dig. Bara du lär dig tänka rätt, gör revolution mot duktigheten och vips kommer du att må bättre! Men det handlar inte om dig. Sök Gud först, och du ska upptäcka att du är älskad som människa. Utsätt dig för den kär­leken och du ska se att du mår bättre."

Ett försök att summera bibelsynsdebatten
- Stefan Swärds blogg - "Seth Erlandsson uttrycker skarp kritik mot dem som bekänner sig som evangelikaler men som sympatiserar med den moderna akademiska bibelforskningen. Han argumenterar för en mer konservativ läsning av t.ex. Jesaja, Daniel och Jona. Så här skriver Erlandsson: ”När universitetsteologi bedrivs på otrons villkor, dvs. att Bibelns gudstro och verklighetsuppfattning är falsk, blir följden att Bibelns uppgifter om profeterna och bibelböckernas tillkomst också måste avvisas. Att Gud genom sin särskilda uppenbarelse och inspiration står bakom bibeltexternas tillblivelse är otänkbart, eftersom detta förutsätter Guds övernaturliga ingripande.”
Både jag och Erlandsson avvisar dock inte vetenskap och forskning om Bibeln. Erlandsson skriver på följande sätt: ”För att inte missförstås vill jag dock tillägga att när universitetsteologin sysslar med grundliga faktastudier av Bibelns grundspråk, grammatik, uttryckssätt, omvärld, handskrifter som ligger bakom Bibelns grundtext, olika bibelöversättningar, historiska förhållanden i Främre Orienten mm, är sådan forskning av godo. Det är den historisk-kritiska metodens grundförutsättning för ett vetenskapligt bibelstudium som är av ondo, eftersom den på förhand underkänner vad Bibeln uppenbarar som historisk sanning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar