Dagens Nyheter

17 maj 2013

Nyhetsflödet fredag den 17 maj

Fredag den 17 maj

Låt oss tala om korset
- Maria Küchen i Kyrkans Tidning - "Allmänheten tycks klara av även annat än mysiga stunder med samtal om livsåskådning i allmänhet. En människa i dag som söker sig till kyrkan vill ha det kyrkan är.
 Underskatta inte människor. De behöver ingen kyrka som i jagsvag bemärkelse anpassar sig till vad den tror att tiden förväntar sig.
 Kyrkan ska våga ge sig in i gestaltningar och samtal om synden, korset och andra hörn- och stötestenar i credot. Jag uppfattade det som djärvt av en kyrka att ha ”Korset” som tema för en hel samtalsserie, men korset är den bärande bjälken i kyrkan, så varför kan det uppfattas som en djärv handling idag att tala om det?
"

Vad lär vi av fallet med den morddömde abortläkaren?
- Per Ewerts blogg - "Även vissa svenska medier – vilket är lite ovanligt i sammanhanget – rapporterar idag om den amerikanske abortläkaren Gosnell, som dömts för flera mord på foster som han förlöst i levande tillstånd och därefter stuckit ihjäl med en sax.
Brotten är horribla, och i detta fall ser jag inte några ursäktande ordalag i rapporteringen, ens i liberala DN. Fallet väcker dock några principiellt viktiga frågor. Såvitt jag förstått rapporteringen – vakna läsare får rätta mig om jag har fel – är Gosnell:
a) en riktig läkare, ingen kvacksalvare,
b) verksam på en legal abortklinik,
c) en person med det dagliga värvet att abortera foster med det uttalade målet att de ska dö.
Det kan alltså inte vara själva dödandet i sig som är det problematiska, utan var det skett (utanför livmodern), och när det skett (efter den vecka som staten Pennsylvania satt upp som gräns för när aborter får utföras).
Att vi instinktivt upplever dr Gosnells faktiska utförande av de gärningar han dömts för som moraliskt groteska är egentligen inte relevant för domen. Aborter ska undantagslöst leda till döden för fostret. Men det är förstås möjligt att ändå betrakta dessa gärningar som djupt moraliskt problematiska, även i de fall den aktuella lagen medger att de utförs
."

 - Norske Dagen - "17. mai er en dag for takknemlighet. Vi har vunnet førstepremien i livets store basar som får bo i Norge. Men takknemligheten må følges av ydmykhet.
Det er lett å bli revet med av stemningen på nasjonaldagen. Rammen er så vakker med våren som bryter frem, flaggene, festpyntede mennesker og barnetog. Vi har all grunn til å føle stolthet og begeistring, men størst grunn har vi til å føle takknemlighet, fordi vi får leve i frihet, i et av verdens rikeste land.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar