Dagens Nyheter

16 maj 2013

Nyhetsflödet torsdag den 16 maj

                      Torsdag den 16 maj

Unga kristdemokrater inger framtidshopp

- Lukas Berggren i Världen idag - "När vi säger att vi är värdebaserade menar vi att vi står upp för vissa tidlösa och allmängiltiga värden som traditionellt sett framhållits som centrala i den västerländska civilisationen.  Här kan nämnas bildningsidealet, rätten till frukten av sitt arbete, betydelsen av den traditionella familjen, moraliskt ansvar för de egna handlingarna, ett erkännande av naturliga skillnader mellan människor och avståndstagande ifrån utopier. Det är bevarandet av dessa värden som utgör grunden för vår rörelse och det är dessa värden som är hotade av både socialismen och liberalismen."
Orden är hämtade från det installationstal som den nyvalda KDU-ordföranden, Sara Skyttedal, höll alldeles nyligen. Det är ord som väcker hopp för framtiden. För nog är det löftesrikt allt, att Skyttedal direkt förklarade sig "inte vara rädd för att ta striden för eviga värden och goda normer". Bara ordet "eviga" signalerar att människans djupaste förankring aldrig bör vara i det timliga och jordiska. Det finns absoluter, fasta referenspunkter, bortom tid och rum.
"

Hur ska en pastor vara klädd?
- Stefan Swärd funderar fram och tillbaka på hur en pastor ska vara klädd på sin blogg - "Hur ska en pastor vara klädd? Det är en fråga jag grubblar på ibland. Det är enklare för präster i Svenska kyrkan, katolska och ortodoxa präster som har en liturgisk klädsel, med viss anknytning till prästernas klädsel i Gamla Testamentet. De har en given ämbets- och tjänsteklädsel.
Vi frikyrkliga har ju spolat allt detta. Hur gör vi då?

Här går trenderna lite fram och tillbaka. I min barndoms frikyrka kom man alltid välklädd till kyrkan, man skulle komma inför Gud i gudstjänst, och då kunde man inte komma som en slashas i klädseln, kostym, slips och vit skjorta gällde för männen. För kvinnor klänningar eller kjolar. Skulle en kvinna komma i byxor till en gudstjänst på sextiotalet, skulle det bli uppståndelse.
Detta började luckras upp en del under sjuttiotalet. För mig som rörde mig mycket i Jesusrörelse, kommunitets- och karismatiska kretsar, där var det enkel klädsel som gällde. En amerikansk Jesusrörelseperson kom minsann inte i någon kostym, var jeansen hela och rena var det bra."
(Jag skickade följande goda råd till Stefan Swärd: Gå med i Frälsningsarmén så slipper du problemet :)/PB)

- Världen idag - "Blotta tanken, att en 95-årig soldat i Frälsningsarmén, tävlar i ESC verkar osannolik, men är det inte. För i morgon, torsdag, försvarar Emil Ramsauer och Takasa Schweiz färger i Malmö.
I morgon gäller det för Emil Ram­sauer, grand old man, och resten av gruppen: Ska Takasa gå till final på lördag? Foto: Annica Skenberg
Att Frälsningsarmén skulle representera Schweiz i den sprakande musikfesten var det ingen som trodde för bara ett halvår sedan – allra minst grupp­medlem­marna själva.
– Hela idén är ju egentligen helt galen, säger Martin Küenz, gruppens talesperson.
Galen eller inte. Låten You and Me, som medlemmarna framförde klädda i den klassiska uniformen, tog hem i den nationella uttagningen med dubbelt så många röster som tvåan
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar