Dagens Nyheter

3 maj 2013

Nyhetsflödet fredag den 3 maj

Fredag den 3 maj

Ifrågasatt rätt till samvetsömhet i Sverige
- Bengt Säfsten i Signum - "Att Sverige inte respekterar Europarådets sociala stadga och Europarådets resolution om samvetsfrihet har lett till en anmälan mot Sverige till Europarådets kommitté för sociala rättigheter...
...I anmälan mot Sverige tas nio punkter upp, bland annat att Sverige aktivt motarbetar Europarådets resolution om samvetsfrihet, att Sverige gör för lite för att få ner det höga antalet tonårsaborter, att könsselektiva aborter inte förhindras och att bristande åtgärder vidtas för att förhindra att aborter görs på foster som är livsdugliga och så utvecklade att de visar livstecken efter aborten. ”Vi menar att Sverige på flera punkter bryter mot artikel 11. Med anmälan vill man också stärka vårdpersonalen”, förklarar Ruth Nordström. ”Vi vill göra dem medvetna om deras rätt till samvetsfrihet, att de har stöd i ett antal internationella konventioner och deklarationer
.”

När bara vissa åsikter är okej
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Under 80- och 90-talet var det okej med flera uppfattningar om hur äktenskapet borde definieras. Det fanns en majoritet som utgick från att gällande lag räckte: äktenskapet är en man-kvinna-relation. Gradvis dök det upp personer, i olika partier, som menade att äktenskapet borde göras könsneutralt. Under det nya årtusendet vann den uppfattningen terräng och fick majoritet.
Notera: under den tid då förespråkarna för könsneutralt äktenskap var i minoritet blev ingen av dem portad från partipolitiken eller kölhalad i media. Det sågs som en fråga där det är möjligt att ha olika uppfattningar.
Eller ta Centerpartiet. Tunga partiföreträdare har under våren förespråkat polygami. Det visade sig vara en uppfattning som blev nedröstad. Men de som drev frågan är fortfarande kvar i Centern. Det betraktas som en möjlig uppfattning.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar