Dagens Nyheter

1 maj 2013

Nyhetsflödet onsdag den 1 maj

 Onsdag den 1 maj

Hur ska vi kristna förhålla oss till islam?
- Stefan Swärd i Världen idag - "Den senaste krisen inom Social­demokratin och Omar Mustafa-affären har återigen lyft frågan om islam i det moderna samhället.
Socialdemokraternas valhänta hantering av frågan visar återigen hur svårt det sekulariserade Sverige har att hantera frågor som har med religion att göra. Okunnigheten är påtaglig. Det som var Omar Mustafas styrka ena veckan, ordförandeskapet i Islamiska förbundet, blev hans fall en vecka senare.
Hur ska vi som kristna förhålla oss till islam? Det finns flera perspektiv som måste balanseras. För en evangelikal kristen är en avgörande utgångspunkt att Gud vill frälsa alla, och att Kristus och evangeliet om Jesus ska förkunnas för alla människor. Det innefattar även muslimer. Vi märker i dag ett växande intresse för kristen tro bland vissa muslimska grupper i Sverige. Evangelisationsuppdraget bygger på förtroende och kontakt, inte konfrontation. Samtidigt måste vi kristna vara frimodiga i att försvara den kristna tron och evangeliet om Jesus i polemik med andra religioner. Bibeln är något annat än Koranen och det måste vi kunna försvara och förkunna.
"

Nej, religionen tynar inte bort
- Göran Skytte i Svenska Dagbladet - "Redaktör för boken är Eli Göndör, filosofie doktor i religionshistoria, disputerad vid Lunds universitet. Han inleder sitt förord med att berätta om Harvey Cox, professor i teologi.
1965 förklarade Cox att ”religion inte hade någon utsikt att överleva i ett modernt samhälle grundat på bildning och vetenskap”. 30 år senare konstaterade han att han hade haft fel: ”Trots utbildning och hög levnadsstandard har religionen inte försvunnit utan finns kvar som en naturlig del i människors vardag.


Annelie Enochson ångrar inte kritik mot RFSU
- Världen idag - "Annelie Enochson, kristdemokratisk riksdagsledamot, kritiserade på sin blogg i helgen Sveriges radio-programmet ”Människor och tro” för att gå i RFSU:s ledband. För det har hon fått offentliga tillrättavisningar från ledande kristdemokrater. I en kommentar till Världen idag säger hon sig dock fortfarande stå bakom bloggtexten."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar