Dagens Nyheter

15 maj 2013

Nyhetsflödet onsdag den 15 maj

                                                  Onsdag den 15 maj

Muslimer önskar sharialagar

- Världen idag - "En majoritet av världens muslimer vill att sharialagar ska råda, men det finns ingen samsyn om vad det innebär. Att stena personer som begått äktenskapsbrott är en av de omtvistade frågorna.
Stödet till sharia som "landets officiella lag" är massivt i en stor majoritet av de 39 islamdominerade länder som granskats i en stor studie av amerikanska Pew Research Center. Att göra sharia till landets lag får stöd av 72 procent av muslimerna i Nigeria, lika många i Indonesien, 74 procent i Egypten och 89 procent i de palestinska områdena.
Men det framkommer också i studien att det är stora skillnader på vad man menar med sharialagar.
"

Identitet när tre blir ett
- Joel Halldorf i Sändaren - "Vad kännetecknar kyrkan Gemensam framtid? Är den ett uttryck för frikyrklig mainstream: modern, städad, bibelförankrad och lagom evangelikal? Eller är GF samfundet som lyckats ge den moderna, liberala teologin en församlingsförankrad form, med ledord som tolerans och inklusivitet? Eller är det en profetisk rörelse, som står upp för samhällets svaga i både ord och handling?
GF:s dilemma speglar — som Sändarens ledarsida tidigare varit inne på — den unika historiska situation som detta är. Vanligen skapas samfund genom att några likasinnade finner varandra i en lärofråga, och formar en gemensam identitet som så småningom mynnar ut i en organisation. Först vision, sedan organisation, med andra ord. För GF är det tvärtom: organisationen är på plats, identiteten oklar."

Vem är muslim egentligen?
- Nasrin Sjögren skriver i Världen idag - "I min förra kolumn skrev jag om svenskars aningslösa och naiva inställning till islam som religiös ideologi. Alla som följer mig som skribent vet hur människofientligt jag bedömer att islam är. Lika mycket som jag varnar för islam, vill jag understryka vikten av att älska de av våra medmänniskor som är muslimer. Av det enkla skälet att de är människor och därmed skapta till Guds avbild."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar