Dagens Nyheter

7 maj 2013

Nyhetsflödet onsdag den 8 maj

Onsdag den 8 maj

Varför jungfrufödseln är viktig
- Per Ewerts blogg - "DN:s Niklas Orrenius hade härom veckan en ganska uppmärksammad intervjuartikel med ärkebiskop Anders Wejryd. Men kanske mer intressant är journalistens egna reflektioner kring intervjun, som han skriver om idag. Det är inte de sedvanliga politiska frågorna som dröjt sig kvar i hans sinne, utan de teologiska, de som faktiskt är av större betydelse när alla de där förväntade frågorna om politik och sexualetik etc är ställda.
Orrenius noterar den antipati som han möter bara han ens funderar på att skriva om något som berör religionen: ”Många hoppas att utvecklingen ska ta död på all religion.I själva verket talar forskare om religionens återkomst. Inte ens diktaturer som Kina och Sovjet­unionen lyckades få bort invånarnas religiösa behov. (…)
Att be, att gå till kyrkan, moskén och synagogan ger tröst och mening i människors liv. Men hur ska vi förstå det om vi aldrig låter religionen synas? Vi blir tondöva, tafatta och okunniga inför religiösa uttryck. Det är som om vi rationaliserat bort Jesus, Allah och Gud från offentligheten. (Förutom två gånger om året, då den tröga skolavslutning-i-kyrkan-debatten återuppstår.)


Ta det ryska hotet på allvar – be!
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Hiskia tog ett hotelsebrev med sig in i templet där han bredde ut texten inför Gud och ropade till Herren om räddning för Israels folk. Så vill jag medverka till att också vi handgripligt och konkret lägger fram vårt lands allvarliga läge i bön. Då ska Gud gripa in och låta det bli ett vittnesbörd inför hela världen."

 Föräldrar mister sitt barn
- Ruth Nordström i Världen idag - "Sverige har ett antal gånger fällts av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i fall där barn tvångsomhändertagits och tvångsvis skiljts från sina föräldrar. Utgångspunkten i Europadomstolens prövning är att tvångsomhändertagande av barn från deras föräldrar för att placera barnet på institution eller i fosterhem, utgör ett ingrepp i föräldrarnas, och i vissa fall också barnets rättigheter, enligt artikel 8...
...Världen idag rapporterade förra veckan på nyhetsplats att Högsta domstolen inte meddelar prövningstillstånd och således inte överprövar hovrättens beslut att ta vårdnaden ifrån föräldrarna till tvångsomhändertagne Domenic Johansson. Domenic Johansson tvångsomhändertogs av polisen på ett flygplan på Arlanda när han tillsammans med sin familj var på väg att emigrera till Indien sommaren 2009. Vad var skälen för tvångsomhändertagandet? Inga övergrepp eller brottsliga handlingar. Pojken hade hemundervisats utan tillstånd av svenska myndigheter och föräldrarna hade missat några tandläkar- och läkartider."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar