Dagens Nyheter

12 juli 2013

Nyhetsflödet fredag den 12 juli

Fredag den 12 juli

Har alla rätt till sina kroppar?

- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Det finns krafter som vill begränsa kvinnans rätt till sin kropp." Kommentaren återkommer alltid i samtal om abort. Det gjorde den också i debatten vi i SEA arrangerade med de politiska ungdomsförbunden ombord på båten Elida under årets Almedalsvecka. Rätten till sin kropp är det första och främsta argumentet för abort. Samtidigt lyser krafterna som vill inskränka den rätten med sin frånvaro. Det finns nämligen ingen i debatten som är kritisk till den rätten.
Argumentet om rätten till sin kropp utgör ett intressant exempel på hur debattörer pratar förbi varandra och inte adresserar den verkliga frågan. Debattens brytpunkt hamnar därför i skugga. Jag har blivit allt mer misstänksam när människor argumenterar mot en uppfattning som... ingen har! Det är ett retoriskt grepp som syftar till att vinna människors sympati (i det här fallet för den självklara uppfattningen att kvinnan har rätt till sin kropp), mer än att ge ett vägande argument i debatten.
"

Vågar kyrkan vara tvärtom?
- Hemmets Vän - "Det pågår en gigantisk anpassning till opinionen och den omgivande kulturen som hotar att underminera det unika i kristen tro, säger Bo Wetteus och frågar om vi vågar vara tvärtom, med hänvisning till Shadrak, Meshak och Aved-Nego i den brinnande ugnen."

Kristne indvandrere vil omvende danskere
- Kristeligt Dagblad - "Mens danske missionærer gennem århundreder har rejst til Afrika og Asien for at omvende hedninger til troen, går missionen nu den stik modsatte vej.
Mange af landets indvandrerkirker, som på 20 år er vokset fra cirka 30 til 240, har nemlig det mål at omvende danskere til den kristne tro. Det fortæller både indvandrerpræster og kendere af miljøet omkring kirkerne.”Gud har en større plan for tilflytterne end at tjene penge i Danmark. De skal være missionærer. Det opfordrer vi dem til. De har deres arbejdsplads som missionsmark,” siger Erik Nielsen, som er født i Indonesien og præst i First International Baptist Church i København
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar