Dagens Nyheter

18 juli 2013

Nyhetsflödet torsdag den 18 juli

Torsdag den 18 juli

Sekularismen – en religion med anspråk
- Från Orgelläktaren - "Vid en sådan jämförelse framstår den sekulära liberalismen i dess ohöljda upphöjelse av människan utan tvivel som en trosövertygelse med starka krav på att människan skall underkasta sig dess dogmer. Exempel på en sådan underkastelse är när människor mot sitt samvete tvingas medverka i aborter, vigsel av enkönade par och aktiv dödshjälp. Sekularismen är en religion med anspråk på underkastelse – däri liknar den Islam."

Är livstidspastorns tid förbi?
- Stefan Swärd i Dagen - "Präster, pastorer, predikanter – avgörande personer i kristna kyrkan. Hur ska de utbildas och rekryteras i framtiden?
Kristus ger gåvor, han kallar människor till tjänst. Kristi kallelse är grunden för varje pastor, präst och predikant.
Innebär denna gåva och kallelse ett livslångt ­heltidsarbete? Det livslånga heltidsarbetet har blivit praxis, och i varje fall Svenska kyrkan har ekonomiska muskler att ge sina präster en dräglig lön och arbetsvillkor. Men inom frikyrkan sviktar ofta den kapaciteten.
Det livslånga heltidsarbetet tycks dock inte vara standard i Nya testamentet. Paulus extraknäckte regelbundet som tältmakare när missionsinkomsterna sviktade. Jesus var verksam som småföretagare i hantverkarbranschen största delen av sitt liv, med tre intensiva år av heltidstjänst som predikant
."

Våldsdåd mot kopterna tilltar
- Kyrkans Tidning - "Representanter för Egyptens kristna kopter kommer dock troligen att träffa det amerikanska sändebudet. Våldsdåden mot Egyptens kristna kopter tilltar och den koptisk-ortodoxa kyrkan har nu tillsatt en egen kommission för att granska Egyptens preliminära konstitution, som tillkom under Mohammed Morsis tid.  Särskilt då artikel ett som föreslår att sharia blir den grundläggande källan för lagstiftning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar