Dagens Nyheter

23 juli 2013

Nyhetsflödet tisdag den 23 juli

Tisdag den 23 juli

Rätt av Päivi Räsänen om lag och moral
- Tre fellows i Claphaminstitutet, Per Ewert, informationssekreterare vid Claphaminstitutet, Mats Tunehag, global talesman inom religionsfrihet för World Evangelical Alliance och Ola Hössjer, professor i matematisk statistik, skriver i Hufvudstadsblade (fi) och på Claphaminstituets hemsida - "Både i Finland och internationellt har diskussionen gått varm efter inrikesminister Päivi Räsänens tal på ett stort kyrkomöte, där hon förklarade att en kristen kan hamna i situationer där samvetet tvingar en att bryta mot normer, grupptryck och till och med lagar, i de fall de uppenbart går emot Guds vilja. Talet har blivit starkt kritiserat på flera håll. En ansvarig politiker kan inte uppmana människor att bryta mot lagen, framförallt inte med hänvisning till Bibeln, menar man."

Ekumeniken central i kyrkovalet
- Lennart Sacrédeus i Hemmets Vän - "Svenska kyrkan har medverkat till att trasa sönder och splittra den världsvida lutherska kyrkofamiljen genom att hon deklarerat att ett bröllop i luthersk kristen mening ska omdefinieras könsneutralt...
...Ekumeniken handlar om gemenskap mellan oss kristna, att vi har en gemensam Herre och Gud, att vi är syskon i Kristus utifrån en delad tro och gudstillit. I ett vidare perspektiv berör också ekumeniken en nyttig, och, vill jag påstå, nödvändig, påminnelse om att varje kyrka och samfund är insatt i ett större teologiskt trosmässigt sammanhang. Därför kan ingen kyrka vara sig själv nog, utan hänsynstagande till andra kristna samfund.
"

Kritik
- BloggarDag - "I radion fick jag också besked om att den icke-religiösa konfirmationen är på frammarsch. Några jämförelsetal levererades inte. Saken är väl dessvärre så enkel att konfirmationsseden är bruten. Det resulterar i ytterligare främlingskap för det kyrkliga livet och den kristna tron medan ett fåtal av medelklassens barn far på läger för att tala om livet. De flesta kommer i en framtid att få väldigt lite av det som kunde kallas livskunskap. Är detta inte en självklar utveckling när det är konsumism som blivit överideologi? Och här borde de kristna vara de mest trovärdiga och kompetenta civilisationskritikerna, de som skådar och genomskådar, ser och inser och trovärdigt kan beskriva att det som är, är för litet eftersom människan är skapad till Guds avbild. Guds avbild låter inte lura sig med lite reklam och lockande erbjudanden. Eller?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar