Dagens Nyheter

7 juli 2013

Nyhetsflödet söndag den 7 juli

Söndag den 7 juli

Kyrkans jättechans i Almedalen
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "Kristen tro blir i viss mån alltid politisk när vi lever den, men den blir aldrig partipolitisk. Guds rike låter sig inte bli instängt hos ett visst politiskt parti. Och vad hjälper det en människa om hon har rätt värderingar men saknar Jesus? Inte minst mot bakgrund av att en mängd seminarier och paneldiskussioner i årets Almedalsprogram handlar om islams roll och betydelse för Sverige, medan inte ett enda diskuterar Jesus inverkan på ett samhälle. Den kristne som vill påverka sin tid och sitt samhälle gör rätt i att tala mer om Jesus än värdefrågor. Inte för att de senare är oviktiga, men det är bara Jesus och hans kyrka som är världens hopp. Se där, en intresseväckande programrubrik inför nästa års vecka."

Med rädslan som vapen
- Lukas Berggren i Världen idag - "I dag, onsdag, anordnar vi ett seminarium med titeln "Bor vi i Absurdistan? Eller: vad får man inte säga högt i Sverige 2013?". Det blir ett samtal om debatt­klimat­et i Sverige. För samtidigt som samtalet lever i Almedalen, så märker vi att alla åsikter inte ryms i den offentliga debatten.
Spelet fungerar ungefär så här. Först stämplas och etiketteras vissa åsikter, som anses opassande i det offentliga rummet. Inte sällan kommer stämplarna från politiskt vänsterhåll, i någon slags missriktad solidaritetstanke som kräver att både fakta och åsikter förtigs om dessa uppfattas "kränkande". Yttrandefriheten tolkas som "frihet från yttranden", på samma sätt som religionsfriheten i vår kultur verkar tolkas som "frihet från religion". Men yttrandefriheten är "frihet till yttranden". Priset vi betalar för yttrandefriheten är att vi alla ibland får utstå kritik och möta andra åsikter.
"

Almedalsveckan och religionens återkomst
- SEA:s hemsida - "Efter en intensiv vecka med medverkan i ett flertal seminarier och debatter är Almedalsveckan 2013 över för SEA:s del. Intrycket efter årets vecka är att religionens roll i samhället diskuteras som aldrig förr." (Artikeln innehåller även presentation av och länkar till flera av seminarierna under Almedalsveckan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar