Dagens Nyheter

15 juli 2013

Nyhetsflödet måndag den 15 juli

Måndag den 15 juli

Egypten på slak lina
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "Den av militären iscensatta militärkuppen, då Egyptens folkvalde president Mohammad Mursi avsattes i början av juli, väcker blandade känslor bland världens politiska ledare. Men merparten av det egyptiska folket – än så länge – hyser en förhoppning att frihet och mänskliga rättigheter kan införas.
Men maktingripanden av militära ledare, låt vara att 22 miljoner egyptier med sina namn sagt sig vilja att bli av med sin president, de är alltid vanskliga företag. Den närmaste tiden balanserar Egypten på slak lina. Merparten av världens demokratiska nationer håller andan och hoppas. Men landets förföljda kristna minoritet hör till dem som jublade när presidenten avsattes...
...I dagsläget med den avsatte president Mursi i husarrest tillsammans med flera höga muslimska brödraskapsledare finns oerhörd besvikelse. Men de har bäddat för detta när de förblindades av makten
."

 Diktatur eller totalitarism
- Mauricio Rojas i Svenska Dagbladet - "Statskuppen i Egypten ställer oss inför ett skrämmande val: militärdiktatur eller islamistisk totalitarism. Det är vad som står på spel i dessa dagar, ingenting annat. Det vi bevittnar är inte en ny arabisk vår, utan en sorglig vinter som avlivar alla orimliga förväntningar om ett mirakulöst språng i arabvärlden (eller i den muslimska världen i allmänhet) mot ett öppet och demokratiskt samhälle."

Ateismens fördomar. Nr 4: ”Gud är ett intellektuell virus.”
- Tommy Dahlmans blogg - "Vi har kommit fram till den näst sista av ateismens fördomar, i den här serien...
...Ateismens centrala och oföränderliga antagande är att det inte finns någon Gud. Varför skulle då någon tro på Gud? Dawkins tycker att det är så idiotiskt att han jämför det med att tro på en tekanna som snurrar runt solen. Det är förstås en linkande beskrivning men som har sitt klara syfte att förlöjliga de troende människorna. Retoriken känns igen ändå från början av 1800-talet. Ateisternas företrädare på den tiden menade att Gud var en konstruktion av människor: En icke existerande ”Gud” som endast var en projektion av människors längtan.
Detta är visserligen en retorik men bevisar ingenting, att man längtar efter något bevisar ju inte att detta något inte existerar. Snarare tvärtom. Att jag längtar efter vatten bevisar mitt behov av vatten.  Om vi är konsekventa skulle det betyda att ateism endast kan ses som ett svar på människors längtan efter moraliskt oberoende.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar