Dagens Nyheter

29 juli 2013

Nyhetsflödet måndag den 29 juli

Måndag den 29 juli

Relationsanarki eller äktenskap?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Det verkar vara populärt att vara normkritisk. En glidning kan noteras. De mest progressiva talar nu mer om normkritik och mindre om tolerans. Tolerans kräver nämligen per definition en norm att vara tolerant utifrån. Först finns normen, sedan är folk toleranta mot de som avviker från normen. Nu är det i stället normkritik som gäller. Vi förväntas inte bara vara toleranta mot avvikelser, utan också acceptera att normer inte alls bör finnas. Nu ska normerna störtas och det normlösa samhället skapas, där inget är bättre eller sämre än något annat. Så tycks normkritikens profeter resonera."

 Ljusskygga övervakare
- Hemmets Vän - "Gud ser allt. Det är dubbelbottnat. För en del är den tanken positiv. Det finns nämligen redan ett gott förhållande mellan Gud och individen. Och i den relationen är Gud god. Men för en del är det en skrämmande tanke. En nyckfull och ondskefull gud kan göra stor skada och straffa efter eget behag.
Staten ser ”allt”. Det är också dubbelbottnat. I kampen mot terrorismen blir vi alltmer kontrollerade. I den så kallade ”preventiva övervakningen” kan myndigheter numera följa individens aktiviteter in i minsta detalj. Via mobil- och datatrafik scannas till och med Google- och Facebook-aktiviteter. Lägg så till alla övervakningskameror. Kontrollsamhället är här.
"

Fixa en plats i himlen?
- Stefan Gustavssons blogg - "Sommarkväll heter ett trevligt caféprogram i SVT. I programmet den 13 juli medverkade ena halvan av den skånska humorduon Anders & Måns. Den här gången var det Måns som gav sig ut på uppdrag för att besvara frågan:”Hur säkrar man en plats i himlen?” Då vaknade åtminstone jag till i TV-soffan!
Först ut i intervjurundan med företrädare för de stora världsreligionerna var en präst i Svenska Kyrkan. Måns fråga om hur man får en plats i himlen besvarades så här:
– Du är människa. Du är skapad utav Gud. Du är älskad utav Gud, för precis den du är. Då finns det en plats, det är min tro.
– Oavsett hur illa jag beter mig på jorden?
– Jag tycker ju inte att du ska bete dig illa, men det är klart att det finns förlåtelse för alla.
– Lysande; då behöver jag inte bli religiös för att komma till himlen!
Det låter som en genomtrevlig religion, men det är en religion med stora problem. Den har inget att säga om det onda och människans främlingskap inför Gud. Det är en religion med skapelsetro, men utan frälsningsdrama och utan Frälsare.
I verkligheten är det inte kristen tro, hur mycket präst uppgiftslämnaren än är. Det är en ny religion som numera ofta paraderar under falsk flagg och kallas kristendom.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar