Dagens Nyheter

5 juli 2013

Nyhetsflödet fredag den 5 juli

 Fredag den 5 juli

Medierna mörkar Gud
- Siewert Öholm i Världen idag - "Sekularisering uppstår inte utan vidare. Inte heller trender. Inte ens mode eller våra shampoo-val är fritt från påverkan. Livsstilar, uppfattningar, människor blir exempel för andra som någonstans vid någon tidpunkt slår rot i människors medvetande. Demokratin i Sverige föddes inte heller av en slump. Människor tog på sig ledartröjor. De blev förebilder och gick in i kamp för att utveckla och påverka efter de övertygelser de gripits av. De svenska folkrörelserna i slutet på 1800-talet och en bra bit in på 1900 talet är exempel som styrker tesen. Frikyrkan etablerades mot en sovande och dogmatiskt förstelnad kyrka. Sverige nyktrade till. Religionen fick liv och blev till individuella drivkrafter och den svenska modellen av socialism skapade medvetet innehåll i ordet solidaritet."

Moraltanterna på DN
- Ulf Jonsson i Signum - "Tiderna förvandlas och vi med dem. Man behöver bara läsa Dagens Nyheter i dag, onsdag den 26 juni, för att hitta slående exempel på det.
För några årtionden sedan var ungefär det värsta som man kunde säga i svenska massmedier att religion är någonting fint och bra och att ungdomar bör bibringas regler för hur man uppför sig anständigt. Att säga sådana saker i det offentliga rummet ansågs vara något av det mest mossiga, korkade och inskränkta som man kunde kläcka ur sig. Den som yttrade sådant hade med säkerhet passerat sitt bästa före datum. De häcklande kommentarerna kom omgående från proffstyckare av nästan alla kulörer. För krönikörer och ledarskribenter på tidningsjättar som Dagens Nyheter var det enkelt att plocka poäng genom att raljera mot sådana förlegade synsätt. För att inte tala om hur det kunde låta från organisationer som RFSU eller från olika nyliberala publikationer.
Men tiderna förändras, inte minst i ett litet land som Sverige, där debatten ofta inte har plats för mer än en fråga i taget och där spannet av politiskt korrekta uppfattningar är smalt men snabbt kan förskjutas till följd av omvärderingar hos några få personer.
"

Grundvalar
- Bength Gustafsons blogg - "Grundvalar kan aldrig ersättas eller kompenseras. Grundvalar handlar om vad som är stabilt, pålitligt och säkert och vad som inger trygghet i vår tillvaro. När grundvalarna rivs upp, vad kan då den rättfärdige uträtta? (Ps. 11:3). När grundvalar rivs upp, då blir hela vår tillvaro instabil, opålitlig, osäker och otrygg, och till och med den rättfärdige blir handlingsförlamad."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar