Dagens Nyheter

13 sep. 2013

Nyhetsflödet fredag den 13 september

Fredag den 13 september

Politiskt korrekthet eller samvetets röst?
- Ruth Nordström i Världen idag - "Den kristna tron kräver ibland ställningstaganden som kan vara politiskt inkorrekta, obekväma och kosta ens popularitet. Men att inte bejaka en viss livsstil innebär inte ett avståndstagande från människor. Att älska en människa är inte synonymt med att hålla med om allt. Man behöver inte kompromissa med sina värderingar för att vara barmhärtig och visa medkänsla med människor, oavsett hur mycket vår kultur kräver detta. Detta gäller inte minst i synen på människolivets värde, synen på äktenskap och familj och vilka gränser som sätts för religionsfriheten.
Martin Luther Kings främsta drivkraft var hans starka tro på det kristna evangeliet som sätter alla människor fria. Hans ord är lika aktuella i dag: "Det kommer en tid när man måste ta en ställning som varken är säker, politisk eller populär, men man måste ta den därför att samvetet säger att det är rätt.
"

Ekho:s material om hbtq sänt till kårledare
- Världen idag - "Världen idag har tidigare berättat om kritiken mot att Ekho, riksförbundet för kristna hbtq-personer, fått bidrag från Ungdomsstyrelsen för att påverka Frälsningsarméns syn på homosexualitet. Nu har materialet från Ekho sammanställts och skickats ut till Frälsningsarméns kårledare, skriver Dagen.
I ansökan för att få bidrag uppgav Ekho att det fanns ett samarbete med personer i Frälsningsarmén, ett samarbete som visade sig inte finnas på det sätt som det beskrivits. Organisationen sökte kontakt med hbtq-personer som är eller har varit med i Frälsningsarmén för att få in material till skriften. Resultatet blev tre personers berättelser.
"

Nya testamentet – historia eller nutid? – del III: Andens kraft
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "När Jesus predikar i Nasarets synagoga, blir folket först väldigt glada. De märker att han är en god bibellärare, och de är tacksamma över hans hoppingivande ord – ett citat ur profeten Jesajas bok där det står: ”Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren” (Luk 4:18-19).
Men så rullar Jesus ihop bokrullen och säger: ”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.” (Luk 4:21). Och då blir det plötsligt ett helt annat ljud i skällan. När Gamla testamentet inte bara läses som en historielektion, utan som en levande verklighet här och nu provocerar det gudstjänstbesökarna så mycket att de – efter att Jesus har strött ytterligare salt i såren – vill stena honom …
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar