Dagens Nyheter

29 sep. 2013

Nyhetsflödet söndag den 29 september

Söndag den 29 september

Dags att vidga vyerna, SKR 
- Siewert Öholm i Världen idag - "SKR är en stor och typisk "koncensusorganisation", men det borde ändå kunna vara en organisation som tydligt markerar gränserna mellan kristen och militant islamistisk människosyn. I stället har man länge tigit i de stora frågorna och låtit Pale­stina/Israelkonflikten bli fokus. Om den strategin vore saklig och objektiv hade det varit en viktig konflikt att belysa, men i stället har SKR:s intresse, avspeglat på hemsidan, dominerats av obalanserad, generell och nästan konspiratorisk Israel­kritik.
Vem ansvarar för sidan och politiken? Tjänstemän, styrelsen eller (Gud förbjude) Helle Klein och andra kristna Israel­fiender?
"

Frågorna väntar ännu på svar
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "Knappt hade Elisabeth Svantesson utnämnts till arbetsmarknadsminister förrän drevet gick. Sökarljuset i medier och sociala medier riktades mot hennes kristna tro och engagemang i församlingen Kristet Center, som hör hemma i trosrörelsen. Svantesson tillhörde tidigare Livets Ord. Hennes religiösa hemvist är således karismatisk kristendom. Och man kan tillägga att inom trosrörelsen finns allt från fundamentalistiska till konservativa och mer liberala bibelsyner.
Drevet mot Svantesson visar den brist på kunskap om religion som genomsyrar Sverige och försvårar diskussionerna. En del vill se det hårda tonläget som ett uttryck för svensk religionsfobi. Fast okunskap och fobi är inte samma sak. I själva verket är det som skett ett uttryck för den mobbmentalitet som rönt stora framgångar genom de sociala mediernas tillgänglighet och snabbhet. Det är lätt att peka finger, sprida och spekulera
."

Påven – med vem kan man likna honom med?
- Mikael Karlendals blogg - "En del har jämfört Niklas Piensohos nyhemstal med den den nye påven Franciscus uttalanden i några intervjuer. De menar att dessa har gjort samma sak när de försöker mana fram en annan ton hos oss kristna i vissa frågor. Någon har till och med ställt frågan om vad jag anser om den jämförelsen. Jag börjar nu bli tämligen trött på Piensoho-debatten; det är ju inte speciellt roligt att försöka diskutera viktiga teologiska sakfrågor med dem som vägrar delta. Men jag ska försöka ge ett svar på just detta, eftersom det inte kommer från dem som är direkt inblandade i debatten."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar