Dagens Nyheter

20 sep. 2013

Nyhetsflödet fredag den 20 september

Fredag den 20 september

Vår svenska syn på tro unikt aggressiv
- Eli Gröndör i Aftonbladet - "Ett upplyst samhälle kan inte avfärda religion som förknippat enbart med outbildade eller svagsinta människor
Regeringens nya arbetsmarkandsminister Elisabeth Svantesson har kritiserats hårt bland annat för ett förflutet i Livets ord.
Utnämningen av Elisabeth Svantesson som statsråd får kritik av olika anledningar. Bland annat ifrågasätts om Svantesson kan anses vara lämplig som arbetsmarknadsminister eftersom hon varit medlem i Livets Ord och därmed sannolikt är troende kristen.
Idén om att en minister inte skulle kunna förhålla sig professionellt till sitt uppdrag på grund av sin religiösa övertygelse har sin utgångspunkt i en ideologisk sekulär föreställningsvärld, som är förhållandevis unikt aggressiv i Sverige. Där ses religion som ett hot mot demokrati och en motsats till bildning och förnuft. Uttryck för ett sådant förhållningssätt förekom även när Per Eriksson 2008 föreslogs som rektor för Lunds universitet. Då ifrågasatte sju lärare vid den naturvetenskapliga fakulteten om Eriksson kunde stå på tillräckligt vetenskaplig grund trots sin kristna tro.
"

Kallade Elisabeth Svantesson för tänkbar "stinkbomb"
- Världen idag - "Nya arbetsmarknadsministern kallades av en studioreporter på Sveriges Radio för "stinkbomb". Det har nu en privatperson anmält reportern för.
Det är osakligt och inte neutralt att kalla Elisabeth Svantesson för "stinkbomb" för att hon är kristen, tidigare medlem i Uppsalaförsamlingen Livets ord och varit aktiv inom Ja till livet. Det menar en privatperson som anmält Sveriges Radios Studio 1, som i tisdags kommenterade utnmämningen av ny arbetsmarknadsminister.
"Jag inbillar mig att vi lever i en demokrati där rätten till åsikter är fri och att public servie inte ska använda licensmedel att förfölja människor med vissa åsikter", skriver anmälaren. Anmälaren åberopar hets mot folkgrupp, under förutsättning att kristna kan definieras som folkgrupp.
"

Är 200 kronor mer i plånboken verkligen det som avgör på vem du röstar?
- Marcus Birro i Expressen - "Svensk politik har förvandlats till en plats för platta utläggningar om det dödaste som finns, pengar. Livet komprimeras ner till att handla om två hundra mer i plånboken varje månad. Oceaner av livet talas det aldrig om. Relationer, familjen, barnen, kärleken, litteraturen, kulturen. Knäpptyst."

Vil starte nye menigheter over hele landet
- FA:s hemsida Norge - "I mars 2014 skal Oslo kongressenter fylles opp med over 1000 mennesker som alle har et fokus: Hvordan plante nye menigheter og fellesskap rundt omkring i landet?
- Dette skal være en inspirasjonskonferanse hvor mennesker som er interessert i menighetsplanting skal bli både motivert og inspirert av å høre om andre som har lykkes med dette. Vi ønsker å mobilisere for å vinne nye mennesker og plante nye fellesskap, sier Jostein Nielsen som er kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar