Dagens Nyheter

11 sep. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 11 september

Onsdag den 11 september

Snart inga kristna kvar i Mellanöstern
- Sveriges Kristna Råd på Aftonbladet Debatt - "Mellanöstern polariseras och radikaliseras. Det mänskliga lidandet är oerhört i Syrien och Egypten. Kristna flyr sedan flera år Irak. Framtiden intecknas och förstörs. Den samexistens som funnits mellan olika etniska och religiösa grupper omöjliggörs.
Egyptens kristna har i århundraden levt sida vid sida med sina muslimska grannar. Många har kämpat tillsammans för demokrati under den arabiska våren.
"

Nya testamentet – historia eller nutid? – del II: breven
- Olof Edsinger på Efter Kristus - "Det är inte bara kring evangelierna som frågan om historia eller nutid kan vara brännande. Även kring Nya testamentets brev finns samma frågeställning. Och nu tänker jag inte främst på den utmaning som ligger i att breven är skrivna i en specifik historisk situation, och att det därför kan uppstå gråzoner kring vad som är generellt tillämpligt och vad som bara var relevant där och då. I stället tänker jag på det andliga kraftfält som apostlarna var verksamma i: är detta att betrakta som unikt, och enbart knutet till den första kristna tiden – eller kan det vara tillämpbart även i dag?"

Angreppen utifrån: 4. Ateism
- Bength Gustafsons blogg - "Ateism handlar om hävdandet av åsikten, att det finns ingen Gud. Ateism som en filosofisk teori uppkom på 1600-1700-talen och hörde ihop med den moderna naturvetenskapens framväxt i västerlandet. Under 1800-1900-talen fick ateismen ytterligare näring genom Darwinismen och evolutionsteorin. Charles Darwin utkom 1859 med sitt kända verk: Om arternas uppkomst,  och det översattes till svenska för första gången 1871.  Professor i filosofi, Ingemar Hedenius och statsvetare och publicist Herbert Tingsten, var under mitten av 1900-talet två ateistiska och intellektuella profiler i vårt land, och de hade ett stort inflytande under sin tid och ända in i våra dagar. Tyvärr var beredskapen och förmågan i kyrka och frikyrka låg och bristfällig under denna tid, och därför kunde dessa ateistiska förespråkare  tala och skriva utan att någon sakligt och seriöst bemötte dem. En genomtänkt apologetik saknades i svensk kristenhet, och den skadliga effekten av detta ser vi ännu i våra dagar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar