Dagens Nyheter

9 sep. 2013

Nyhetsflödet måndag den 9 september

Måndag den 9 september

Angreppen utifrån: 4. Ateism
- Bength Gustafsons blogg - "Tro på Gud och kristen tro över huvud taget är under attack idag ifrån ateistiskt håll, både i tal och i skrift. Men inte så mycket utifrån sakliga argument, utan utifrån en retorisk skicklighet.  Men i en tid då grundläggande kunskap saknas om vad tro på Gud och vad kristen tro över huvud taget innebär och handlar om, då är det lätt att falla för deras retorik, och inte minst den unga generationen befinner sig i den riskzonen. Jag vågar påstå, att jag är en flitig läsare av deras böcker och tidskrifter, därför att jag vill veta hur dagens ateister tänker, men också hur de argumenterar för sin sak. Då märker jag, att de har några gemensamma retoriska klichéer som de återkommer till gång på gång.  De påstår, att tro på Gud är att likna vid tro på ”ett spagettimonster som kretsar kring månen” och tro på ”älvor i trädgården eller bak i bilen” och tro på ”tomtar och troll”. Deras lärjungar blir snabbt deras eftersägare och de använder okritiskt samma retorik. Detta är inte bara naivt, utan det avslöjar samtidigt ateisternas okunnighet om det som de så säkert uttalar sig om."

Våga lita på andra
- Andreas Bergh i Svenska Dagbladet - "Anser du att det går att lita på människor i allmänhet? Då är du i gott sällskap: Två av tre i Sverige svarar ja på frågan – fler än i de flesta länder. Trots att den exakta betydelsen kan diskuteras är frågan lätt att översätta till andra språk, och de flesta svarar utan problem.
Detta enkla mått på tillit är en av samhällsvetenskapens mest intressanta variabler. Länder med hög tillit har bättre fungerande ekonomier och kan lättare bygga upp sociala skyddsnät. Det tycks dessutom vara ett orsakssamband som i grunden är lätt att förstå: När människor är ärliga och litar på varandra kan det mesta lösas smidigare. Mindre energi läggs på bråk och tvister.
"

Fördöm våldet mot de kristna i Mellanöstern
- Tuve Skånbergs blogg - "Jublande folkmassor på Tahrirtorget i Egypten, en fallen Muammar Gaddafi i Libyen och demonstrerande ungdomar i en rad länder i Mellanöstern gav förhoppningar om en nu annalkande politisk vår i arab­länderna.
I dag är situationen annorlunda. Revolutionen som skulle leda till demokrati och frihet har snarare lett till politisk instabilitet i stora delar av Mellanöstern och Nordafrika.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar