Dagens Nyheter

2 sep. 2013

Nyhetsflödet måndag den 2 september

Måndag den 2 september

Sverige behöver ett starkare rättsskydd för ofödda barn
- SVT Debatt - "2010 antog Europarådet en resolution som slår fast att ingen vårdpersonal mot sitt samvete kan tvingas medverka till att utsläcka liv i dess början eller slutskede. I Norge har rätten till samvetsfrihet gällt i mer än 30 år. Att Sverige inte respekterar detta är en av punkterna som tas upp i det officiella klagomål vi lämnat in mot svenska staten. Det är hög tid att uppgradera människovärdet från livets början till dess slutskede. Det skriver Ruth Nordström, vd Provita, samt EU-juristen Roger Kiska i en replik till Ulrika Karlsson (M)."

Även en hackspett har det att tacka för sin framgång – han använder huvudet!
- Tommy Dahlmans blogg - "Vetenskapens statistik gör oss nästan medvetslösa. Det finns cirka 13 miljarder nervceller i hjärnan. De flesta av dessa har var för sig förbindelse med 5000 närliggande nervceller. Någon har så mycket som 50 000 sådana förbindelser eller ”synapser”. Inte ens begreppet ”astronomiskt” kan beskriva detta eftersom antal förbindelser i vilken som helst hjärna är långt större än antalet stjärnor på alla himlens stjärnvärldar tillsammans.
Men detta är bara början! Det som skickar meddelanden till hjärnan, är våra sinnesorgan som är placerade som livvakter på strategiska platser i hela kroppen. Ta till exempel vår hud: I den finns det 4 miljoner strukturer som är känsliga för smärta.  500 000 som förvarnar för beröring eller tryck och 200 000 som håller kontroll på temperaturen. Lägg sedan till de ”stora”, som öron, ögon, näsa och tunga och du börjar ana dimensionerna
."

Frälsningsarmén hjälper unga – genom fotboll
- FA:s hemsida - " ´Football for all´ ger utsatta ungdomar en ny chans. Nu blir konceptet, som prövats på Gotland, en nationell angelägenhet. Frälsningsarmén i Sverige gör projektet till en del av sin strategi.– FFA är ett verktyg som vi tidigare saknat, säger Kjell Karlsten, kårledare i Visby"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar