Dagens Nyheter

30 apr. 2014

Nyhetsflödet den 1 maj

Präster ersätts av RFSL-informatörer
- Stefan Swärd i Världen idag - "Rune Imberg och Bengt Holmberg skrev nyligen en intressant debattartikel i Kyrkans tidning om Svenska kyrkans hbt-certifiering. I dag gör vi även en belysning av detta på nyhetsplats. Efter en lång debatt vid kyrkomötet i höstas beslutade man med en ganska bred majoritet att hbt-certifiera Svenska kyrkans församlingar. De enda som genomför sådana certifieringar i dagsläget är RFSL. Imberg och Holmberg är mycket kritiska till beslutet. Dels kostar certifieringen mycket pengar för församlingarna. Dels står RFSL för helt andra värderingar än vad Svenska kyrkan rimligtvis bör står för.
En gång för länge sedan var det Svenska kyrkan som skötte samlevnads- och sexual-undervisningen i Sverige. Kyrkan stod mitt i byn och prästerna hade uppdraget att hålla folket i Herrens tukt och förmaning. Den traditionella kyrkliga ordningen och synen på sex och samlevnad var mainstream, heterosexuella livslånga äktenskap var normen.
Svenska kyrkans uppdrag att hålla ordning på folks sexliv har tagits över av andra organisationer i modern tid. Det är RFSL och RFSU som har tagit över detta uppdrag. De har blivit den nya kyrkan mitt i byn. Prästerna har ersatts av RFSL- och RFSU-informatörer. Dessa är normbildarna när det gäller sexlivet.
"

Frälsningsarmén vill hjälpa romerna i Jönköping
- Dagen - "Vi har sagt till kommunen att om de ordnar lokal så ordnar vi med ideella krafter och bjuder på frukost varje dag. Det handlar om våra medmänniskor som lider nöd och är dags att skrida till handling." Det säger Ulla Gunnevik, chef för Frälsningsarméns sociala verksamhet i Vätterbygden.
-Det här är egentligen inget konstigt. Det är vad vi gör och har gjort i 150 år. I Stockholm startade Frälsningsarmén projektet Vinternatt när man såg att hemlösa EU-migranter inte hade någonstans att ta vägen mitt i vintern. Nu är det varmt, men det kommer att bli kallt igen och vi ser att även här i Jönköping blir det fler och fler
."

Livets Ord och Frälsningsarmén i ett gott möte
- Marie Willermarks blogg - "Det är värt att dela med sig av goda möten. Det kan vara möten mellan olika människor där något nytt sker i det gemensamma som är mer än summan av de båda parterna var för sig. Det kan vara goda möten mellan människor och Gud – Gudstjänster. Det kan vara möten mellan olika kyrkliga traditioner.
Allt detta skedde på en och samma gång sista söndagen i april i Livets Ords kyrka i Uppsala. Jag hade bjudits in av deras pastor Joakim Lundkvist att predika över temat För dessa mina minsta. Samtidigt var musikkåren från Vasakåren i Stockholm, Vasa Band, inbjudna att medverka med musik. Deras avslutande stycke Välsignelsen blev en starke beröring från Gud som avslutning på en god, mångfaldig gemenskap
."

Prestekrise og teologisk forfall
- Norske Dagen - "Vi mener at en av grunnene til prestekrisen også kan være det teologiske forfallet som kirken har vært utsatt for de siste årene. Den liberale teologien undergraver troen, åpenbart også hos unge som skal avgjøre hva de skal bruke sitt arbeid og sine krefter på.
Men Kirkemøtets avvisning av samkjønnede ekteskap tidligere denne måneden, viser at det nytter å kjempe for kirkens tradisjonelle forståelse av Skrift og bekjennelse. Og det er derfor et stort behov for at unge kristne med som står for det klassiske synet i slike viktige spørsmål, også velger å vie livet sitt til prestetjenesten.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar