Dagens Nyheter

1 maj 2015

Nyhetsflödet fredag den 1 maj

Läkare i Kalmar vägrar vårda kristna
- Dagens Nyheter - "Dan Johannesson, läkare och ortopedchef på Länssjukhuset i Kalmar, väckte starka reaktioner när han meddelade att han skulle vägra vårda kristna.
Det var också på Facebook som han i helgen skrev ”Jag vägrar från och med nu att vårda kristna” som reaktion mot Busch Thors uttalande i Aftonbladet. Skälet till hans vägran – som enligt honom var ett ironiskt uttryck avsett för att skapa debatt – är hans ”personliga okränkbara övertygelse att [kristna] har en inre demon som kan skada och kränka mig”.

Vårdchef slutar - kritiseras för att häckla religiösa
- Världen idag - "Verksamhetschefen vid länssjukhuset i Kalmar Dan Johannesson slutar. Han har vid flera tillfällen uttryckt sig nedlåtande mot religiösa på sin Facebooksida och i debatten om samvetsfrihet har han provocerat med uttalanden om att vägra vårda kristna.
"Jag har pratat med min chef och jag kommer att sluta som verksamhetschef på egen önskan då turbulensen nu blev för stor. Jobbar kvar som läkare."
Så skriver Dan Johannesson på Facebook. Turbulensen han hänvisar till är den som uppstod efter att han i debatten om samvetsfrihet, något som KD:s partiledare Ebba Busch Thor vill se inom vården, skrev att han ska vägra vårda kristna, något som Världen idag tidigare berättat om.
Han menade att religiösa personer lider av vanföreställningar och inte ska tillåtas att vara politiker."

Tidstecken?
- Åke Hällzon i Världen idag - "Dessa människor är våra bröder och systrar i Kristus. Trots det verkar delar av svensk kristenhet prioritera att bojkotta israeliska apelsiner framför att engagera sig för förföljda kristna. Dessutom är kopterna i Egypten inte enbart kristna, de utgör landets urbefolkning. Det gäller även assyrierna, den etniska grupp som i tusentals år bott på Nineveslätten i Irak. Assyrier är ofta kristna och tillhör religiösa minoriteter som syrianer, kaldéer, araméer, och maroniter. De har en flera tusen år lång historia i regionen. De oftast kristna armenierna likaså. Jag kan personligen tycka att vi som arbetar med medier tidsvis varit alltför dåliga att rapportera om den fördrivning de utsätts för. Rapporteringen har ofta handlat om IS barbari eller Israel-Palestina-konflikten. Den är naturligtvis viktig, men situationen för de kristna på flykt har legat i medieskugga alltför länge."

Stockholms stadsmission hbt-certifierar flera verksamheter
- Kyrkans Tidning - " Stockholms stadsmission hbt-certifierar flera verksamheter
Flera av Stockholms stadsmissions verksamheter hbt-certifieras i dag och igår. Stadsmissionen använder sig av RFSL:s hbt-certifiering som kostar 4 000 kronor per medarbetare." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar