Dagens Nyheter

15 nov. 2015

Nyheter från veckan som gick

Nyheter från OMNIs Nyhetsbrev

Paris under attack – terrornatten minut för minut

 UTRIKES Under några skräckfyllda timmar skakades Paris av flera skjutningar och självmordsdåd. Människor dödades urskillningslöst.

• 21.17: Två självmordsexplosioner utanför arenan Stade de France. Enligt uppgifter har en av bombmännen haft biljett till matchen men stoppats vid visiteringen i entrén.

• 21.25. Under loppet av en halvtimme dödas ett 40-tal människor vid skottlossningar och ytterligare ett självmordsdåd vid restauranger och barer av skottlossning.

• 21.49 Gärningsmän genomför en massaker på konserthallen Bataclan: 87 människor dödas. Överlevande uppger att attentatsmännen fördömt Frankrikes roll i Syrienkriget under attacken.

• 21.53 En person med bombväst detonerar sin sprängladdning nära Stade de France. Ytterligare en person dör utöver gärningsmannen.

• 00.20 Insatsstyrkor stormar Bataclan där ett hundratal personer hålls som gisslan. Tre attentatsmän detonerar sina bombvästar, en skjuts ihjäl av polis.

132 dog – nu sörjs terrorns offer

 UTRIKES 132 människor har bekräftats döda efter attackerna i Paris, över 300 är skadade, ett hundratal av dem svårt. De flesta av offren dog vid konsertlokalen Bataclan. En av de döda är svensk. I sociala medier sörjs de döda och kärleksförklaringar delas av anhöriga.

Hollande: En krigshandling

 UTRIKES Frankrikes president François Hollande evakuerades från Stade de France när det första självmordsdådet inträffade utanför nationalarenan. På fredagskvällen utlyste han undantagstillstånd, gränserna stängdes och demonstrationer förbjöds av säkerhetsskäl. Strax före midnatt på fredagen höll han ett tal till nationen.
”Det är en terrorattack av icke tidigare skådat slag”, sa han och beskrev det som ”en krigshandling”.

Jakten på gärningsmän

 UTRIKES Sju terrorister dog vid attentaten, flera efter att ha utlöst självmordsbälten. 26-årige Salah Abdeslam, misstänkt attentatsman, befinner sig på fri fot och en internationell efterlysning har gått ut. En av de döda har identifierats: 29-årige fransmannen Omar Ismail Mostefai. Polis har också gripit personer i Bryssel misstänkta för koppling till dåden.

Överlevande: Det var ett blodbad

 UTRIKES En person som tog sig ut från massakern på konsertlokalen Bataclan beskriver fruktansvärda scener. ”Det såg ut som ett slagfält, det låg kroppar över allt”. 87 människor dödades på platsen. En video som publicerats av Sky News visar hur konserten med Eagles of Death Metal avbryts av skottsalvor och en video filmad från ett närliggande hus visar hur människor flyr för sina liv och släpar döda längs med gatan.

Paris – en stad i chock

 UTRIKES Turistattraktioner höll stängt, tunnelbanelinjer ställdes in, affärer och restauranger låg öde och människor höll sig hemma. Efter attackerna är Paris en stad som håller andan. Samtidigt mobiliserade parisborna. Människor strömmade till sjukhus för att ge blod och hjälpte de människor som direkt drabbats av dåden.

Stefan Löfven: Ett förakt för människovärdet

 INRIKES ”De attacker vi har bevittnat är präglade av ett vidrigt hat och ett förakt för människovärdet”, sa statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på lördagsförmiddagen, där han hade en svensk och en fransk flagga fäst på kavajslaget. Man bedömer inte att hotbilden mot Sverige är förhöjd.

Analys: Kan vara slutet för passfriheten i Europa

 UTRIKES Dådet har gett bränsle till den redan intensiva debatten om Europas gränskontroller. Polen meddelade omgående att man efter attackerna inte tänker ta emot flyktingar enligt EU:s redan beslutade omfördelningssystem. Terrordåden kan mycket väl innebära slutet för passfriheten i Europa, skrev DN:s politiska kommentator Annika Ström Melin i en analys. 

G20-ledarna överens om skärpta gränskontroller

 UTRIKES Ledarna för G20-länderna, världens ledande ekonomier, har kommit överens om att utöka gränskontroller och flygsäkerheten efter terrordåden i Paris. Det uppgav Reuters på söndagen efter att ha tagit del av ett utkast till beslut. G20-mötet äger rum i Turkiet på söndagen.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar