Dagens Nyheter

29 nov. 2015

Nyhetsflödet den Första Advent

Berit Simonsson: Marana tha och Hosianna!
- Världen idag - "Vi har en Herre som kommer!
I kyrkoåret har vi just firat domssöndag.
Firat, skriver jag, därför att den söndagen är en festdag, då vi firar att Kristus Konungen ska komma tillbaka. Vi får ropa och be precis som de första kristna, "Marana tha, du vår Herre kom!"
(Marana tha är ett arameiskt bönerop som betyder just "Vår Herre kom!" 1 Kor 16:22)
Att Jesus ska komma tillbaka är ett löfte, inte ett hot!"

Hopp i en mörk tid
- Per Danielsson i Hemmets Vän - "På söndag firar vi första advent och människor som  längtar efter värme, ljus och gemenskap i en mörk tid söker sig till kyrkorna. Efter allt det smärtsamma de senaste åren med bombdåd i Afrika, Asien, Europa, det brutala dödandet i Syrien och terrorjakten i Europa så är det viktigt att samlas kring upplevelserna att adventstidens ljus och bibliska löften fördriver mörkret....
   Det behöver vi höra också denna kommande advents- och jultid. Mitt i det mörkaste mörker har ingen kunnat släcka ljuset. Och vi behöver samlas tillsammans både i våra kyrkor och i våra hem och ta till oss julsångernas budskap och bibeltexternas löften. Detta år 2015 när våldets, hatets, skräckens kulisser har målats för våra ögon. Då kan vi också påminnas om frihetskämpen Martin Luther King Jr:s ord inristat i mäktiga stenmonument i Washington i USA: ”Mörker kan inte driva ut mörker. Bara ljus kan göra det. Hat kan inte driva ut hat, bara kärlek kan göra det.”


FP-veteran kritiserar kravet på vigsel av samkönade par
- Dagen - "Staffan Werme, tidigare partistyrelseledamot i Folkpartiet, är starkt kritisk till att partiet nyligen fattade beslut om att vigselförrättare ska tvingas viga samkönade par.
   I ett brev till ledarsidan på tidningen Barometern skriver Staffan Werme att beslutet är "märkligt". Han konstaterar att Folkpartiet (numera Liberalerna) långt in på 1900-talet var de frikyrkligas självklara hemvist.
   "Men så icke längre. Frisinnet har fört en tynande tillvaro i Folkpartiet, och de frikyrkliga väljer i dag andra partier än Liberalerna."
   Staffan Werme hävdar att svensk liberalism har lämnat den anglosaxiska liberala fålla "som sett religion som en god del av samhällsbygget, för en centraleuropeisk som vill hålla religionen utanför politiken och enbart göra den till en privatsak".


Håp i ei gryte på TV2"Håp i ei gryte"
- Perleportalen.no - Søndag 30. november er det sesongpremiere på «Håp i ei gryte» på TV2. Katrine Moholt har bokstavelig talt funnet tonen på Frelsesarmeen på Grünerløkka. I Oslo 3. korps står hun hver søndag i advent, i tillegg til et «best off-program» lillejulaften, med artister og et engasjert publikum. Vi lover at du kommer i julestemning!
Tone Damli Aaberge deltar i første program, søndag 30. november. Foto: Lars K. Singelstad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar