Dagens Nyheter

21 nov. 2015

Nyhetsflödet lördag den 21 november

Modernisera gränsen för sen abort
- Adam Forian  Hemmets Vän - "I kölvattnet av att Ekot förra veckan rapporterade om att ett tiotal barn som fötts för tidigt i vecka 21 överlevt, har frågan om gränsen för sena aborter behöver moderniseras kommit på dagordningen. Diskussionen härstammar ur att Socialstyrelsens rättsliga råd enligt rådande lagstiftning inte bör bevilja tillstånd för sena aborter efter vecka arton om fostret kan antagas vara livsdugligt. Den uttalat övre gränsen rör sig mer och mer mot en svårbedömd gråzon och vi är allt fler som kräver en tydligare gräns.
   I takt med medicinska och tekniska landvinningar är det nu för svensk sjukvård möjligt att rädda barn födda innan rådande tolkning av abortgränsen. Att abortgränsen moderniseras är inget nytt fenomen, gränsen för sen abort har tidigare setts över och sänkts från vecka tjugofyra. Det är en process som ständigt är aktuell utifrån kunskapsutvecklingen och de professionellas ökade expertis. Återigen är tiden kommen för att förnya och justera gränsen för sena aborter."

IS blodiga taktik ska skrämma omvärlden
- Nathan Schachar i Dagens Nyheter - "Blodorgierna som utförts av Islamiska staten har givit oss ett intryck av rörelsen som känslodriven och irrationell. Det finns dock gott om personer i IS ledning som är kapabla till nykter politisk analys. Vi såg för bara någon vecka sedan hur pragmatiskt IS agerade i den kringrända kurdisk-yazidiska staden Sinjar. I stället för att slåss mot övermakten slank dess krigare i väg natten före den väntade slutstriden.
   Om IS redan tidigare var besvärat av franska och ryska bombningar så var attackerna mot Paris och mot det ryska passagerarplanet i  Egypten knappast några lyckade schackdrag. IS inser säkert att det kan räkna med sjufalt fler ryska och franska bomber framöver.
   Det finns en annan förklaring till attacken i Paris. IS växte fram ur terrornätverket al-Qaida. Teologiskt står de varandra nära, de är bägge salafister ur den stränga shariaskolan Hanbali. Men IS förkastar al-Qaidas strategi. När al-Qaida, och grupper inspirerade av terrornätverket, angrep New York 2001, Madrid 2004 och London 2005 så hade man inget eget territorium.
   IS menar att al-Qaida spände kärran före hästen. Först måste ”kalifatet” etablera solid närvaro på hemmaplan, så att väst inser att det måste spilla blod för att rubba det. Först därefter är det dags för attacker mot väst."

Lukas Berggren: Judar får skulden när islamism relativiseras
- Världen idag - "Även om militära insatser är bra och nödvändiga, så räcker de inte. De ideologiska rötterna, som skapar islamismen, behöver konfronteras. I åsiktskorridorens förlovade land har det länge varit politiskt omöjligt att ta det samtalet, men nu verkar det finnas en ny öppenhet. Det är förvisso bra att lindra symtomen och skydda medborgare från terrorhot, men förr eller senare måste vi konfrontera den ideologiska roten, tankebyggnaderna bakom våldet. En bokstavlig tolkning av islam är problemet.
   Men det finns fortfarande de som med alla till buds stående medel vill fly den verkliga diskussionen. Och metoderna för detta är inte nya. Det dröjde inte länge efter Parisdåden förrän någon lade skuld på Israel och judarna.
   När SVT frågade utrikesminister Margot Wallström (S) hur orolig hon är för radikaliseringen av unga människor i Sverige som strider för IS, landar hennes svar – av någon outgrundlig anledning – i Israel. "Och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld", säger hon. I ett läge där Sverige och Europa är i desperat behov av ledare som konfronterar de faktiska problemen med islamistisk terror flyr vår utrikesminister diskussionen. Genom sitt uttalande ger hon inte bara sken av att det skulle finnas socioekonomiska faktorer som kan legitimera terrorism. Hon skuldbelägger dessutom Israel."

Blodig dag i Israel

- Paul Widén i Nyheter från Israel - Sammanlagt fem människor dödades och minst 10 skadades under torsdagen i två terroristattacker i Israel och på Västbanken. Den första attacken inträffade i en kontorsbyggnad i Tel Aviv när en knivbeväpnad palestinsk terrorist gick till angrepp mot en grupp människor som hade samlats för eftermiddagsbönen. Två personer, Aaron Yesejev (32) och Aviram Reuven (51), dödades och ytterligare en skadades i attacken. Gärningsmannen försökte ta till flykten, men övermannades en kort stund senare av en civilperson innan tillskyndande polis arresterade honom. Han uppges vara hemmahörande i byn Duma nära Hebron på Västbanken, men ska ha befunnit sig lagligt i Israel då han hade arbetstillstånd och var anställd vid en restaurang i närheten av brottsplatsen.

Hva er det som gjør det gamle nytt?
- Fra Jostein Nielsens blogg- Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar