Dagens Nyheter

5 nov. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 5 november

Migrationsströmmar, nybyggaranda och Kristina från Duvemåla
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "Under veckan som gick var jag på Cirkus i Stockholm för att se musikalen Kristina från Duvemåla. Det var en omtumlande upplevelse, både ur konstnärligt och andligt perspektiv. Särskilt starkt blev det för mig att se hur trovärdigt Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson (och ursprungligen Vilhelm Moberg) lyckas skildra den tidiga svenska folkväckelsen, och rent konkret också evangeliets förvandlande kraft. Hur Ulvaeus, som är aktiv inom Humanisterna, på detta sätt förmår skildra dessa troende människors tankar och känslor övergår mitt förstånd!
   Men Kristina från Duvemåla ger även upphov till andra tankar. Inte minst ger den en smärtsam inblick i hur det fungerade i det gamla fattig-Sverige. Det som skildras är en period av vår historia som var präglad av ekonomisk och social utsatthet, hög barnadödlighet och maktmissbruk från överheten. Något som i sin tur gör musikalen extremt aktuell. För det är ju just så som många av våra nutida flyktingar har det. Det är från denna typ av omständigheter de är på flykt.
   När Kristina och Karl-Oskar får uppleva det fasansfulla i att se sin utsvultna äldsta dotter dö i sviterna av en alltför stor (och ännu inte färdigsvälld) grötportion går mina egna tankar därför till Sinjarbergen. Alltså platsen där flera hundra yazidiska föräldrar, bortjagade från sina hem av IS, tvingades se sina barn gå under i den obarmhärtiga solen. Det finns många gemensamma nämnare mellan de stora migrationsströmmar som för 150 år sedan gick från vårt eget land och dagens diktaturer och krigshärdar."

Är synden på tapeten igen?
-  Felicia Ferreira i Dagen - "Är det dags att kulturen börjar tala om synd och rättfärdighet igen? Ja, det hävdar i alla fall författaren, New York Times-kolumnisten och politiske kommentatorn David Brooks som i våras kom ut med boken The road to character (Random House förlag).
   David Brooks reflekterar över vad det gjort med oss att vi, sedan 1940-talet när de första böckerna som ”omfamna dig själv” och ”du är underbar” kom, lärt oss att vi är rätt så fantastiska men har tappat bort att bygga vår karaktär....
   Alkoholistens rehabilitering går via erkännandet av sitt beroende. Befrielsen från synden och dess psykologi går samma väg, genom att erkänna att den finns.
   Kan det vara så att vi i vår kultur behöver samtala om synd och rättfärdighet igen? Om karaktär och om moral. Att bygga karaktär handlar inte om att vara bättre än någon annan karriärmässigt men om att övervinna våra egna svagheter för att kunna tjäna andra, inte bara oss själva."

Vi spanderar portoen
- Det er på tide å begynne tenke på julen. Les HER.

It´s Thursday - Reflections on Genesis
- Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar