Dagens Nyheter

17 nov. 2015

Nyhetsflödet tisdag den 17 november

Stefan Gustavsson: Vi står i dag inför stora och långsiktiga utmaningar i Sverige
- Världen idag - "Det finns bland kristna en viss förvirring kring förståelsen av Jesu undervisning i Bergspredikan. Vad betyder det att vända andra kinden till eller att gå den extra milen?...
   Att man måste göra en skillnad mellan vad som är den enskilde kristnes kallelse och vad som är samhällets och statens uppdrag visar sig också i hur Jesus själv tillämpade sin undervisning. Han som sa att vi skulle vända andra kinden till, valde själv – i en given situation – att inte göra så. När Jesus förhördes inför översteprästen Hannas står det att en "av vakterna som stod där gav honom då en örfil och sade: "Skall du svara översteprästen på det sättet?" Jesus valde att inte vända andra kinden till. Istället utmanade han soldaten: "Har jag sagt något som var fel, så säg vad det var. Men om jag har rätt, varför slår du mig?" (Joh 18:22–23) Utifrån evangelierna går det inte att förstå uppmaningen att vända andra kinden till som en universell fredsprincip. Den måste sättas in i sitt sammanhang.
   Statens uppdrag är att upprätthålla rätten, att hålla tillbaka det onda och skapa utrymme för det goda. Att fysiskt misshandla en fånge och försöka tysta en anklagad med våld går emot rätten. Det ska man aldrig acceptera; det innebär ju i så fall att man accepterar det onda. Jesus protesterade därför skarpt mot den rättsvidriga behandling han utsattes för."

Paristerrorist vill attackera kristna kyrkor
- Dagen - "Den belgiske medborgaren Abaaoud hade planerat attacker mot kyrkor och tåg, men attackerna har kunnat avvärjas, enligt nyhetsbyrån AP.
   Mannen, som är av marockanskt ursprung, uppges ha stridit för IS i Syrien – där han troligen befinner sig för närvarande.
   Han blev känd för säkerhetstjänsterna efter att han förekommer på videosekvenser där lemlästade människor transporteras till en massgrav.
   Det är oklart om den avvärjda kyrkattacken är samma som islamistiska extremister i Frankrike planerade genomföra i april. Då greps en 24-årig elektronikstudent från Algeriet som planerade angrepp mot två kyrkor söder om centrala Paris, bland annat i stadsdelen Villejuif."

En oförlåtlig synd?
- ANDERS PILTZ  i Signum - "– Det är inte rimligt att äktenskapligt haveri ska vara den enda synd som inte går att förlåta.Ett av de svåraste problemen i katolsk själavård i vår tid är de många fallen av skilsmässa och omgifte. De flesta människor i västvärlden kan lätt hänvisa till nära exempel, och katoliker avviker inte nämnvärt från populationen i stort. Är man katolik och gifter om sig medan den förste maken ännu lever och utan att ha fått sitt tidigare äktenskap annullerat av kyrklig domstol, hamnar man i en irreguljär situation: man kan inte ta emot sakramenten, det vill säga inte få absolution för några synder, än mindre ta emot kommunionen, med mindre än att man lovar att leva som bror och syster med sin nya partner i ett ”vitt” äktenskap.
   Detta kan leda till absurda situationer. Människor som gift sig kyrkligt, men vilkas äktenskap senare havererat, kan som omgifta inte få tillgång till sakramenten, me­dan andra, som levt ihop kanske med många partners men utan någon vigsel, efter ett besök i biktstolen omedelbart återfår sin plats i kyrkans fulla gemenskap. Har en katolik gift sig utanför kyrkan räknas äktenskapet automatiskt som ogiltigt, och vägen till ett katolskt äktenskap står öppen efter absolution. Den ansvarskännande hänvisas till en äktenskapsprocess med oviss utgång, medan den oansvarige bara behöver bikta sig."

Jødisk far og sønn drept av palestinske terrorister
- Israel Today - Les HER.

Discipleship in The Salvation Army
- Discipleship 3/3 - Janet Munn - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar