Dagens Nyheter

12 nov. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 12 november

Abortgränsen i Sverige kan sänkas
- Världen idag - "När flera förtidigt födda barn nu kunnat räddas i vecka 21 kommer Socialstyrelsen tvingas ta ställning till om abortgränsen ska sänkas, rapporterar Sveriges radio.
   Världen idag har vid flera tillfällen berättat om fall där foster lever efter sena aborter och får ligga och självdö i exempelvis en rondskål. Samtidigt blir sjukvården allt skickligare på att rädda barn som föds mycket för tidigt. Den bortre gränsen för aborter i Sverige är vecka 22, eller 21 veckor och 6 dagar, men den gränsen kan nu komma att justeras.
   – Nu verkar det sannolikt att man skulle kunna överleva i alla fall i vecka 21 plus sex dagar och det finns exempel på det och det är ju något man kan vittna om inför rättsliga rådet, säger Karin Källén, professor vid Lunds universitet och expert på statistik kring extremt förtidigt födda, till Sveriges radio som rapporterar att det i dag finns tio barn i Sverige som fötts sent i vecka 21.
   Överläkare Gunnar Sjörs som håller i det nationella neonatala kvalitetsregistret håller med att barn födda i vecka 21 i enstaka fall går att rädda.
   – Det finns inget tvivel här, de här barnen finns."

Statligt råd vill se över sen abortgräns
- Dagen - "Statens medicinsk-etiska råd (Smer) vill se över den sena abortgränsen. Detta efter rapporter om barn som överlever allt tidigare. "Vi kommer ta upp det här till diskussion i december", säger ledamoten Sven-Olof Edvinsson till Dagen.
   Enligt lag får inga livsdugliga foster aborteras i Sverige. Vad är då livsdugligt?
   Fram till vecka 18 – gränsen för den fria aborten – kan inga barn överleva. Men sedan blir det knepigare. För att fastställa den övre gränsen finns därför Socialstyrelsens rättsliga råd. Nuvarande övre gräns för abort går vid 21 veckor plus sex dagar.
   Men överläkaren Gunnar Sjörs – som håller i det nationella neonatala kvalitetsregistret – menar att det finns barn födda i vecka 21 som kunnat räddas."

Landsting anklagar barnmorska för "efterhandskonstruktion"
- Världen idag - "Linda Steen är den andra barnmorska som stämt ett landsting för att hennes samvetsfrihet inte beaktats. I ett svar till tingsrätten menar landstinget att barnmorskans krav på skadestånd är ogrundade.
   Världen idag har tidigare berättat om ytterligare ett fall där en barnmorska anser sig ha blivit diskriminerad. Det handlar om Linda Steen som förlorade en kontraktsanställning vid Nyköpings lasarett i Sörmlands landsting när hon meddelade att hon åberopar samvetsfrihet för att inte behöva medverka vid aborter. Man yrkar skadestånd på 80 000 kronor från landstinget för det man menar är en kränkning av hennes samvetsfrihet."

Gryning för Svenska kyrkan
- Dagen - "Kyrkan är kallad att följa Jesus, inget annat. Och eftersom Svenska kyrkan fortsätter göra det, om än på till viss del förändrade sätt, så är hennes framtid god. Det skriver Martin Modéus, biskop i Linköpings stift.Ibland sägs det att kyrkan måste vara modern eller att kyrkan måste följa sin tid. Allt sådant är ovidkommande. Kyrkan är kallad att följa Jesus, inget annat. Detta kommer ibland att göra att vi uppfattas som radikala och ibland som konservativa. Sådant får vi leva med – det är Jesusefterföljelse vi är kallade till. I bön och samtal söker vi och försöker öppna oss för Anden så som kristna i alla tider har gjort."

It´s Thusday
- Reflections on Genesis (49) - Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar