Dagens Nyheter

27 nov. 2015

Nyhetsflödet fredag den 27 november

Ann Heberlein: Ödesdigert att inte förstå att religion är viktigt
- Dagens Nyheter - "Jean-Jacques Rousseau skrev 1762 i ”Om samhällsfördraget eller statsrättens grunder” om människans och politikens behov av fiktioner, berättelser, myter och symboler som inte bara talar till hennes rationella jag. Om hon ska förmås underkasta sig högre sociala värden – och samtidigt uppleva sig som en fri och autonom varelse – krävs något mer än politik och sakliga argument. Det krävs något som formar, motiverar och mobiliserar henne att välja att agera i enlighet med politikens visioner. Man kan kanske kalla det religion. Den politiske filosofen Simon Chritchley resonerar på ett liknande sätt i ”The faith of the faithless. Experiments in political theology”. Chritchley hävdar en förpolitisk dimension i varje politisk ideologi, en teologi eller en antiteologi. Det är, skriver han, ett misstag att tro att vi befinner oss i en process av stadig sekularisering. Snarare är det så att vi ser en rad förskjutningar och omdefinieringar av det sakrala.
   Att religion och religiösa bevekelsegrunder återigen tar allt större plats i människans liv, som meningsgivande och motiverande, i ett globalt perspektiv borde vara uppenbart."

Daglig terror plågar Israel
- Världen dag - "I stort sett dagligen dödas och skadas israeler nu i knivattacker, beskjutningar och andra terrordåd. FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson uppmanar samtidigt Israel till "maximal återhållsamhet".
   Över 1 500 personer deltog när 18-årige amerikanske juden Ezra Schwartz begravdes i Boston, Massachusetts på söndagen. Den unge amerikanen hade tagit ett sabbatsår innan han skulle börja på college, för att studera på en yeshiva (judisk religiös skola) i Israel. På torsdagen i förra veckan åkte han och några vänner från skolan till Gush Etzion, strax söder om Jerusalem, för att besöka en minnesplats över tre israeliska pojkar som mördades förra året och för att dela ut mat till soldater, berättar Times of Israel.
   När studenterna fastnade i en bilkö attackerades de plötsligt av en palestinier med automatvapen. Ezra Schwartz och två andra män dödades, och ytterligare fem yeshiva-studenter skadades."

Regeringen har svikit Israel
- Dagen - "Det är obegripligt att den svenska regeringen vänder ryggen åt Mellanösterns enda demokrati när den drabbas av återkommande terror, skriver företagaren Dan Olofsson och politikern Alf Svensson.
   Sverige har under många år haft ett högt anseende i Mellanöstern, och i förtroende kunnat tala med både israeler och palestinier.
   I årtusenden har ättlingarna till Abrahams söner Isak och Ismael levt sida vid sida och som så ofta i den mänskliga historien har samlevnaden kantats av både fred och krig.
   Israel bildades 1948 i efterbörden till Förintelsen. Sverige har stått bakom den israeliska nationen. Rakryggade insatser av våra tidigare statsministrar Tage Erlander och Göran Persson har varit väsentliga. Sverige har också stått bakom en tvåstatslösning mellan Palestina och Israel och kunnat kombinera ett stöd för denna med goda relationer med båda parter."

”Genuspedagoger ägnar sig åt något högst ovetenskapligt”
- Olof Edsinger och Johan Semby i SVT Opinion - "En identitetsbrottning som normalt bara gäller några få ska därmed läggas på alla våra barn och unga. För queerideologerna är detta inte något problem”, skriver Olof Edsinger och Johan Semby.
   Karin Salmson och Marie Tomicic frågar i sin debattartikel på SVT Opinion: ”Vill ni vända ryggen mot forskningen? Vill ni minska möjligheterna att vara olika och öka risken att bli utsatt för mobbing?”
   På dessa frågor är förstås svaret ett solklart nej. Ändå skiljer vi oss från dessa normkritiska författare, inte bara i synen på kön och identitet, utan även på vad forskningen har att säga.
   Salmson och Tomicic skriver: ”Att undvika att hela tiden köna varandra är ett sätt att ge personer större frihet att definiera sig.”
   På så sätt visar de att de betraktar normerna som sådana som förtryckande.
   Baksidan av detta är precis det som vi tar upp i vår rapport: att även barn som inte har problem med sin könsidentitet förväntas definiera sig utan hänsyn till sitt biologiska kön."

Christian Growth & Persecution In India
- Prophesy News Watch - Read more HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar