Dagens Nyheter

25 nov. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 26 november

Kyrkan har blivit lagisk
- Gustav Natt och Dag i Kyrkans Tidning - "Tidigare under hösten argumenterade Storkyrkans präster för att kyrkan borde tala om flera möjliga vägar till Gud. Jesu anspråk på att vara den enda vägen till Fadern kunde ifrågasättas. Nyligen klargjorde domkapitlet att en sådan hållning inte strider mot Svenska kyrkans lära. Men den kyrka som avstår från att förkunna vägen genom Jesus Kristus undanhåller människor som lever under lagens krav det evangelium som befriar.
   I diskussioner om liturgi och kyrkohandbok har upprepade gånger försök gjorts att tona ner syndabekännelsen. I stället för att erkänna den skuld var och en bär på talas om brustenhet och bräcklighet och av den förvandling som syndabekännelse och avlösning innebär återstår intet. Så går patienten hem från doktorn utan diagnos och utan läkedom. En sådan kyrka saknar evangelium.
   Hur kan det komma sig att Svenska kyrkan blivit så lagisk och i allt fler sammanhang predikar ren gärningslära? Hur kan det komma sig att i en tid då det kristna martyriet är reellt närvarande inför våra ögon och när missionsmarken bokstavligt talat vandrar rakt in i våra församlingar, kyrkans företrädare abdikerar från den allra mest grundläggande och tacksamma uppgift som blivit dem anförtrodd: att räcka evangeliet?"

Lukas Berggren: Varken folkligt eller liberalt med socialism
- Världen idag - "I helgen som gick hade Folkpartiet sitt årliga landsmöte. Den största nyheten från samlingen var att partiet nu byter namn, från Folkpartiet till Liberalerna. Partiledaren Jan Björklund förklarade namnbytet med att partiet ska heta vad de är. "Det starkaste skälet till namnbytet är att vi ska heta det vi är, och vi är liberaler. Vi har de liberala idéerna i vårt dna.", deklarerade han för både ombud och omvärld.
   Men hur liberala är egentligen Liberalerna? Liberalismens företrädare har historiskt sett motsatt sig statlig inblandning och styrning av människors liv. Och visst, på många sätt är Liberalerna frihetligt inriktade och står upp emot mer socialistiskt präglade partiers anspråk på att styra över människors privata angelägenheter. Men på ett område verkar spåren av liberalism vara som bortblåsta. Liberalernas familjepolitik vittnar mer om ett socialistiskt dna än om ett liberalt dito. Krav på tvångskvotering och statlig uppfostran av familjer haglar dessvärre tätt från liberala företrädare."

Han sökte Allah men fann Jesus
- Dagen - ”Gud, jag vet att det är sant, men ge mig först en tid att sörja.”Muslimen Nabeel Qureshi sökte Allah och fann Jesus. Men han fick ge upp sin familj och sin identitet för sin nya tro.
   Han var toppstudenten som skulle bli läkare och vann både stipendier och utmärkelser på sitt amerikanska universitet. Samtidigt var han sina föräldrars stolthet när han kunnigt diskuterade religion utifrån en muslims ståndpunkt och troget gick i moskén.
   Men inom sig var Nabeel Qureshi förvirrad och osäker. Diskussionerna med hans kristna studiekamrat David Wood hade ställt hans världsbild på ända.
   – Det började med att jag ville omvända honom till islam, berättar Nabeel på Skype från USA."

Palestinere: Våre barn har rett til å steine jødene
- Israel Today - Les mer HER.

It´s Thursday - Reflections on Genesis (51)
- Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar