Dagens Nyheter

28 nov. 2015

Nyhetsflödet lördag den 28 november


Öholm upprörs över SVT-attack
- Ruben Agnarsson i Inblick - "Sveriges Television, med fyra miljarder i omsättning via tvingande tv-licenser och med chefer som lyfter 200 000 kr i månadslön, ifrågasatte i veckan kristen insamlingsverksamhet. – Det verkar som om journalisten var alldeles okunnig om att frikyrkans ekonomi bygger på frivillighet, säger Siewert Öholm om SVT-journalisten Anna Lindmans angrepp på församlingen Livets ord.
   Sveriges Television, med fyra miljarder i omsättning via tvingande tv-licenser och med chefer som lyfter 200 000 kr i månadslön, ifrågasatte i veckan kristen insamlingsverksamhet.
   – Det verkar som om journalisten var alldeles okunnig om att frikyrkans ekonomi bygger på frivillighet, säger Siewert Öholm om SVT-journalisten Anna Lindmans angrepp på församlingen Livets ord. 
   – Mångfalden i Sveriges Television hotas, menar Siewert Öholm, som i nästan 40 år var producent och programledare i den statliga public service-kanalen.
   Han hänvisar bland annat till kanalens ensidiga val av programledare, men också hur SVT:s redaktioner väljer att skildra kristen verksamhet."

Siewert Öholm: ”Mediamord” med licenspengar
- Världen idag - "Det är svårt att riktigt se eller förstå motiven bakom onsdagens Uppdrag granskning om Livets ord (SVT 1, 25 nov). Lika svårt är det att smälta legitimiteten i det sätt på vilket programmet utformades. Utöver de funderingarna är det dessutom svårt att acceptera den manipulativa metod som framstående journalister på SVT närmast lustfyllt hänger sig åt. Jag har 30 år bakom mig som samhällsjournalist på SVT (1972-2002). Jag gillar Public Service och har inte gett upp hoppet om att SVT behövs både som vikt och motvikt i svensk journalistik. Jag har mött och samarbetat med en mängd mycket skickliga journalister under årens lopp.
   Kanske är det förklaringen till min reaktion när jag nu ser Uppdrag gransknings, milt formulerat, extremvinklade program om Livets ords församling i Uppsala. Det står tämligen klart att producenten och de ansvariga för programmet, främst Anna Lindman, har stor anledning att känna en skammens rodnad över sina kinder i dag." 


”Svensken lider av ett sekulärt självbedrägeri”
-  Birger Thureson i Dagen - "Moderniteten skulle städa undan gudstron, var det tänkt. Ungefär som man rensar ut omoderna plagg ur garderoben, eftersom de kan uppfattas som löjliga och bäraren riskerar att bli utskrattad. Men det gick inte så bra med städprocessen, och nu talas det rent av om ett sekulärt självbedrägeri.....
   Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman kommenterar historikernas syndabekännelse i en krönika med rubriken ”Svensken lider av ett sekulärt självbedrägeri” (1 november 2015). Religionen är, skriver Wiman, en kraft att räkna med också i det moderna samhället, oavsett vad vi tycker om den saken."


Til krig med kjærlighetens våpen
- Fra Jostein Nielsens blogg - Jeg må innrømme at det i disse dager kan 
kjennes litt rart å tilhøre en kristen bevegelse som bruker krigsmetaforer og krigsterminologi i en verden som opplever krigens redsler på grunn av religiøs ekstremisme.
    I programmet "Gott sei Dank!" på den kristne tyske kanalen ERF for drøye to uker siden, ble frelsesoffiseren Christiane Walz også utfordret på dette, og hun bemerket at de i Tyskland også har utfordringer med navnet «Die Heilsarmee» - «Heil» bringer ikke nødvendigvis gode assosiasjoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar