Dagens Nyheter

6 nov. 2015

Nyhetsflödet fredag den 6 november

Amnesty på villospår
- Per Ewert i Världen idag - "Denna människorättsrörelse grundades med tre bekännande kristna i spetsen: Peter Benenson, Eric Baker och Séan MacBride. Två katoliker och en kväkare startade Amnesty med målsättningen att befria de fångna och ge en röst åt dem som ingen egen röst har. Det är en svart ironi att Amnesty nu av politiskt korrekta skäl styr om sin kurs i rakt motsatt riktning.
   Kritiken mot Amnestys vägval har det senaste halvåret eskalerat. I augusti beslutade Amnesty International trots hårt motstånd från kvinnorättsorganisationer att verka för en legalisering av prostitution. Det ska sägas till svenska Amnestys försvar att de argumenterade för den svenska sexköpslagen som utgör ett starkare skydd för prostituerade kvinnor. Men organisationen som helhet valde en annan linje.
   Amnesty lyfter visserligen fortfarande fram diskriminering som en huvud­fråga. Den som klickar sig in på organisationens hemsida ser dock snabbt att deras huvudfokus i ämnet är hbtq-aktivism. Ytterligare några prioriterade grupper namnges, men världens överlägset mest förföljda grupp – de kristna – nämns däremot inte alls. När vi ser organisationens senaste kampanj förstår vi sammanhanget.
   På Irland driver Amnesty just nu en kampanj på ytterligare en front som dess grundare knappast kunde förutse. Till dystra toner och tal av skådespelaren Liam Neeson och till mörka, ödesmättade bilder på gamla ruiner vill man nu ta upp striden mot ett spöke från svunna tider som sprider död över Irland.
   Fienden heter Kyrkan. Det spöke från det förflutna som Amnesty rent konkret vill avskaffa är tillägget till Irlands konstitution som säger: "Staten erkänner den oföddes rätt till liv". Paradoxen kan knappast göras tydligare. I ett märkligt hopkok av sekularism och felriktad politisk aktivism förvandlar Amnesty den yttersta mänskliga rättigheten – rätten till liv – till något mörkt och dödligt. Krig är fred. Fångenskap är frihet. Allt är upp och ner."

FN 70 år: Tro som fredsskapare
- Fellows vid Claphaminstitutet i Hemmets Vän -"Det är i dagarna 70 år sedan Förenta Nationerna (FN) bildades av 51 självständiga stater som gick samman för att arbeta för fred och ekonomiska och sociala framsteg. Dagens FN med 193 medlemsstater har blivit ett allt viktigare globalt forum för samverkan i frågor som är centrala för hela mänskligheten.
   Drivkraften bakom ett engagemang för en fredligare och rättvisare värld kan vara skiftande. För FN:s andre generalsekreterare Dag Hammarskjöld var den personliga tron på Gud en sådan kraftkälla. Mats Svegfors skriver i sin bok Dag Hammarskjöld – den förste moderne svensken (2005): ”Dag Hammarskjölds uppdrag är den osjälviska kärleksgärningen i Kristi efterföljelse. Och detta uppdrag är givet av Gud.” Samma bild ges i Hammarskjölds egen bok Vägmärken (1963)."

Ny irakisk lag tvingar barn att bli muslimer
- Dagen - "Religiösa minoriteter i Irak protesterar mot en ny lag som de anser är direkt diskriminerande mot dem. Det handlar om att barn kommer att tvingas bli muslimer om någon av deras föräldrar konverterar till islam.
   Det var i tisdags som Iraks parlament klubbade igenom lagen, som kan börja gälla om en månad. Enligt lagtexten ska barn automatiskt bli muslimer om någon av deras respektive föräldrar konverterar till islam, och lagtexten pekar ut att det gäller för kristna, mandéer och yazidier, Iraks tre tongivande minoritetsreligioner.
– Det här går emot de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen och den demokratiska processen, säger Johan Alsaleem, själv mandé med rötterna i Irak, numera bosatt i Sverige."

Israel betydning for kristne i dag
- Bibelhelg på Jelöy - Les mer HER.

This... Changes Everything!
- Captain Scott Strissel in JAC online - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar