Dagens Nyheter

19 nov. 2015

Nyhetsflödet torsdag den 19 november

Siewert Öholm: Paristerrorn, verkligheten och islam
- Världen idag  - "Ingen behöver känna sig särskilt konspiratorisk för att uppleva de sista månaderna som ett klimax av förvirringens tid. Trots många tidigare terrorattentat framstår Parisdåden som om de utgör ett tecken på vägs ände. Nu eller aldrig måste vi förstå och agera. Det som hände i Paris blev en ögonöppnare för ett skeende som pågått under lång tid, men som både politiska ledare, opinionsbildare och analytiker har vägrat att se med båda ögonen. Tvärtom har man, på sin höjd, talat i allmänna ordalag om att "slå tillbaka ondskan", utan att samtidigt försöka identifiera ondskan och dess rötter. Mona Sahlin gör säkert ett hedervärt jobb, men till synes utan grundläggande insikt om vad hon faktiskt arbetar emot. "Våldsbejakande islamism" är inte kvartersterrorism i Rosengård, Tensta eller Vivalla i Örebro. Det handlar om något mycket större med världsvida förgreningar. Den ondska vi nu talar om är inte inrikespolitik, inte lokal, inte individuell. Den är världsvid, strategisk och hämningslös.
   Hittills har vi inte vågat namnge islam som en av ondskans teoretiska rötter. Parismassakern har tydliggjort var ondskan hämtar sin näring och sin ideologi. Den hämtas direkt från bokstavliga tolkningar av Koranen och Koranens teoretiska teologi islam. Det innebär inte att alla världens cirka 1,6 miljarder muslimer är terrorister, men att den islamiska urkunden, Koranen, innehåller och utgör en våldsbejakande teori och filosofi. Denna våldsbejakande del utgör IS, den islamiska statens, plattform och inspirationskälla. Att denna våldsbejakande del av islamsk tro också finns i Sverige bevisas av det stora antalet svenskar som vill bli IS-krigare och av de svenska imamer som öppet propagerar denna våldets religion i svenska moskéer. Tystnaden från andra svenska imamer är oroande och kan bara tolkas som en kluvenhet i förhållningssättet mot våldstolkningen av islam. Om någon tagit avstånd, måste det ha skett viskande eller med mycket små bokstäver."

”Margot Wallström har ställt till det ordentligt”
- Dagen – "Margot Wallström har ställt till det ordentligt i våra relationer med Israel. Det är Folkpartiledaren Jan Björklunds förklaring till att han reagerade så starkt på ett uttalande av utrikesministern i helgen, med anledning av terrorattackerna....
   I Israel har Wallströms uttalande fått stor uppmärksamhet. Till tidningen Jerusalem Post sa Dore Gold på det israeliska utrikesdepartementet i måndags: ”De som sysslar med hopplösa försök att koppla terrorattackerna från islamistiska extremister med svårigheterna mellan israeler och palestinier vilseleder sig själva, liksom den allmänna opinionen i sitt land och det internationella samfundet”. Han kallade Wallströms citat ”fräckt” och ”chockerande”.
   Jerusalem Post publicerade på tisdagen också en opinionsmätning som visar att Sverige är det land i Europa som israeler i allmänhet anser stöder Israel i minst utsträckning. 39 procent satte Sverige på en bottennotering, följd av Frankrike på 22 procent."

Byr inn til heftig korsang i Vadsø
- Fra Perleportalen - Les HER.

It´s Thursday - reflections om Genesis (50)
- Howard Webber - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar